Site icon Editia de Dimineata

O româncă, printre laureații prestigiosului premiu Pulitzer de anul acesta (VIDEO)

Monica Ulmanu, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București, se numără printre câștigătorii de anul acesta ai prestigiosului premiu Pulitzer, pentru jurnalism pe bază de date și vizualizarea datelor.

Monica a fost studentă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), apoi a primit o bursă Fulbright în Statele Unite ale Americii, unde s-a specializat în jurnalismul vizual.

A lucrat în SUA și în Marea Britanie, în redacții de mare prestigiu, inclusiv Thompson Reuters, New York Times și The Guardian, se arată într-o postare în pagina de Facebook a FJSC.

Monica Ulmanu. Foto: Twitter

Premiul pentru echipa Washington Post

Premiul Pulitzer, cel mai prestigios premiu pentru jurnalism din lume, a fost acordat echipei Washington Post din care face parte și Monica Ulmanu, pentru o serie de articole despre încălzirea globală.

Este vorba despre „o serie extraordinară de materiale de presă care demonstrează, cu precizie științifică, efectele înfricoșătoare pe care le produc temperaturile extreme pe glob”, după cum precizează juriul.

Munca Monicăi

Pagina Monicăi Ulmanu de pe site-ul Washington Post, cu link-uri către materialele semnate de ea (inclusiv materialele din seria despre încălzirea globală care au fost recompensate cu premiul Pulitzer) poate fi accesată AICI.

Lista premianților

Ziarul Anchorage Daily News din Alaska şi redacţia independentă canadiană ProPublica au câştigat Premiul Pulitzer pentru jurnalism în serviciul public, anunţat luni, pentru dezvăluirile conform cărora o treime dintre satele din Alaska, locuite majoritar de indigeni, nu dispun de niciun fel de protecţie din partea poliţiei.

Totodată, fotojurnaliştii Reuters au câştigat Premiul Pulitzer pentru fotografie de breaking news, pentru modul în care au documentat protestele violente din Hong Kong, din 2019.

Courier-Journal din Louisville, Kentucky, a primit premiul pentru ştirea de ultimă oră, pentru modul în care a relatat despre amnistiile de ultim moment emise de fostul guvernator Matt Bevin.

Premiul pentru jurnalism de investigaţii a mers către jurnalistul New York Times, Brian Rosenthal, care a dezvăluit că mii de şoferi de taxi din New York City îşi ruinaseră vieţile, în urma unor împrumuturi frauduloase.

Premiul Pulitzer acordat Reuters – parte a Corporaţiei Thomson Reuters, cu sediul în Canada – este al optulea obţinut de agenţia de presă începând din 2008 şi al cincilea, în ultimii trei ani.

Pentru modul în care a relatat despre protestele din Hong Kong, Reuters a fost finalistă pentru premiul dedicat relatărilor de ştiri internaţionale, care a fost câştigat de New York Times.

Jurnalismul nu se oprește niciodată!

Premiile Pulitzer – cele mai prestigioase distincţii din jurnalismul american – sunt acordate începând din 1917, când editorul de ziar Joseph Pulitzer a stabilit alocarea acestora, în testamentul său.

„În mod ironic, prima dată când au fost prezentate Premiile a fost în iunie 1917 – cu mai puţin de un an înainte de izbucnirea pandemiei de gripă spaniolă”, a declarat administratorul Premiilor Pulitzer, Dana Canedy, anunţând distincţiile din sufrageria sa, după mai multe săptămâni în care au avut loc deliberări de la distanţă între membrii comisiei de conducere. „În această perioadă de incertitudini nemaiîntâlnite, un lucru de care suntem siguri este că jurnalismul nu se opreşte niciodată”, a conchis Canedy.

„Viziunea lor este că materialele pe care le lucrezi trebuie să schimbe lucruri, iar cititorul este mereu pus pe primul loc”. Așa se lucrează într-o redacție ca Washington Post, spune la Interviurile Paginademedia.ro jurnalista Monica Ulmanu.

„Microbul” jurnalismului, a povestit Monica Ulmanu la interviurile Paginademedia.ro l-a prins de la tatăl ei, Pavel Peană, fost jurnalist la Gazeta Sporturilor. „Îmi plăcea când venea acasă și ne aducea ziarul. De mică citeam ziarul”. Ea s-a orientat spre grafică și multimedia, dar la seria de articole premiate cu Pulitzer a făcut și jurnalism „clasic”: documentare, interviuri editare.

„Într-o redacție ca Washington Post se muncește foarte mult. Nu publicăm niciodată nimic până nu suntem complet siguri pe informațiile respective. Chiar le verificăm din trei surse. Redacțiile au mai multă viziune, oamenii de aici sunt vizionari.

Viziunea lor e că lucrurile la care lucrezi trebuie să schimbe lucruri, iar cititorul este mereu pus pe primul loc.”

Exit mobile version