Site icon Editia de Dimineata

O specie nouă de insectă descoperită în România. Cercetătorii au numit-o după Simona Halep

O nouă specie de insectă a fost descoperită, în judeţul Constanţa, de cercetătorii de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară) de la USAMV din Cluj-Napoca.

Descoperirea a avut loc în timpul unui studiu pentru monitorizarea populaţiei de vectori din România.

Insecta a fost denumită în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, care este născută la Constanţa: Phlebotomus simonahalepae.

Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată şi, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră. Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, explică coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare.

Flebotomii sunt insecte hematofage. În România, între anii 1910 şi 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi, arată news.ro.

Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om şi animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele.

sursa foto: skysports.com

Exit mobile version