Site icon Editia de Dimineata

O țară UE își închide frontierele pentru cei nevaccinați. Altele pot urma…

Prima țară din UE care își închide frontierele pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 este Malta. Țara insulară va cere începând de săptămâna viitoare tuturor călătorilor să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii din această ţară.

Dovada vaccinării va fi obligatorie începând cu 14 iulie.

Începând de pe 14 iulie, orice persoană care soseşte în Malta trebuie să prezinte un certificat de vaccinare recunoscut: un certificat maltez, unul britanic sau unul al Uniunii Europene„, a explicat el.

Vom fi prima ţară din Europa care ia această măsură„, a adăugat ministrul. Malta le cere în prezent numai călătorilor din Marea Britanie să prezinte dovada vaccinării, în timp ce vizitatorii din alte ţări europene pot intra cu un test PCR negativ.

Copiii care îşi însoţesc părinţii vor trebui să prezinte un test PCR, în timp ce copiii neînsoţiţi nu vor putea să călătorească în Malta.

Creșterea numărului de cazuri

Totul se întâmplă pe fondul creşterii numărului de cazuri de COVID-19. Noile condiţii de intrare au fost anunţate la câteva ore după ce Malta a raportat 96 de cazuri de coronavirus, a patra zi consecutivă în care numărul de cazuri s-a dublat în 24 de ore.

Majoritatea acestor cazuri sunt legate de călătorii de peste hotare, cu focare semnificative depistate în rândul studenţilor care vizitează Malta pentru a studia engleza ca limbă străină.

În pofida creşterii numărului de cazuri, numai trei pacienţi sunt în prezent internaţi în spital, fapt prezentat de ministru ca o dovadă solidă a importanţei vaccinării.

Malta are cea mai ridicată rată de vaccinare din Europa, cu 79% dintre adulţi vaccinaţi cu ambele doze de ser anti-COVID şi 84% cel puţin cu una.

Nu este singura țară care a anunțat așa ceva. Canada ia o măsură asemănătoare. Amănunte AICI

UPDATE

Decizia Maltei de a-şi închide frontierele pentru călătorii nevaccinaţi împotriva COVID-19 ‘contravine regulilor europene’, a regretat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, făcând apel la autorităţile malteze să accepte paşaportul sanitar comunitar.

‘Nu o condamn, dar decizia pe care a luat-o Malta este contrară regulilor europene şi cred că trebuie să ne ţinem de cadrul nostru şi să-l aplicăm integral. Acest cadru este cel al paşaportului sanitar european’, a declarat Clément Beaune în emisiunea Grand rendez-vous Europe 1/CNews/Les Echos.

‘Aş prefera să revină asupra deciziei lor’, a adăugat oficialul francez.

Exit mobile version