O familie din Gran Canaria a murit în această săptămână într-un accident auto în Romania, provocat de un șofer care depășea într-o zonă unde se afla dublă bandă continuă.
Fiica cea mare (stânga) era studentă cu o bursă Erasmus la Universitatea din Sibiu, iar ceilalți trei membri ai familiei o vizitau, relatează cotidianul spaniol La Provincia, care prezintă cazul tragic al acestei familii.
José și María del Carmen au ajuns în Sibiu pentru a o vizita pe fiica lor Alicia, în vârstă de 21 de ani, care se afla la un curs Erasmus. Alături de ei a călătorit și Cristina, fiica de 15 ani a cuplului de spanioli, ea fiind singura care a supraviețuit impactului cu un autoturism BMW. Ulterior a decedat și aceasta, la secția ATI a Spitalului Clinic Județean Sibiu, unde fusese transportată.
Alicia del Carmen era studentă în anul IV la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) și se afla la Universitatea din Sibiu în cadrul programului Erasmus.
A intrat pe contrasens, deși era linie dublă continuă. Șofer de BMW!
Accidentul a avut loc pe drumul național DN1, iar în zona împădurită de pe Hula Bradului, dintre Sibiu și Avrig, un autoturism a intrat pe contrasens pentru a depăși o altă mașină, în ciuda faptului că exista linie dublă continuă.
Dacia Logan, închiriată de familia de spanioli, era condusă de Alicia, care însă nu a putut evita impactul frontal și ciocnirea, apoi, de zidul de beton de la marginea șoselei. Un alt autoturism care circula în spatele lor a intrat în mașina în care se afla familia spaniolă.
Șoferul care a provocat accidentul, în vârstă de 63 de ani, a fost arestat preventiv, iar corpurile celor patru vor fi repatriate via Grecia, după ce organele le-au fost donate spitalelor din România, Germania și Elveția.
Bărbatul va fi cercetat pentru ucidere din culpă și omor din culpă.
Un gest de umanitate, în ciuda unei tragedii imense
Umanitatea nu are limite, însă. În noaptea de miercuri spre joi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu a avut loc o intervenție complexă de prelevare de organe. Fetița de 15 ani a decedat, iar rudele din Spania au decis ca plămânii, cordul, rinichii, corneea, ficatul și țesutul osos să fie recoltate. Rudele fetei din Insulele Canare au decis să salveze viețile altor oameni, astfel că i-au fost prelevate organele, pentru a da o șansă unor pacienți disperați.
La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipă de medici din România, Germania și Elveția, scrie oradesibiu.ro.
Cordul a fost prelevat de o echipă de la Spitalul Universitar din Hamburg, condusă de Dr. Henning Carstens iar plămânii de o echipă de la Spitalul Universitar din Zurich, coordonată de Dr. Caviezel Claudio. De cordul și plămânii donatoarei vor beneficia pacienți din Germania și Elveția, ca urmare a faptului că pe teritoriul României nu există nici un primitor compatibil, după cum a informat Agenția Națională de Transplant, care a autorizat procedurile.
Ficatul pacientei a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Dan – Alin Pop. Pentru prelevarea ligamentelor și țesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina iar corneea a fost recoltată de o echipă din Sibiu, coordonată de Dr. Dorina Popa, medic șef al Compartimentului Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea a fost ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.
„În cei peste 9 ani de activitate în centrul de prelevare de organe de la Sibiu am învățat că dincolo de durerea cauzată de pierderea cuiva drag, există multă umanitate. Există empatie și bucuria de ajuta pe cineva aflat în suferință, de a ajuta pacienți a căror viață atârnă de un fir de ață, de o speranță. Și iată că această speranță prinde contur prin gesturile altruiste ale familiilor unor pacienți care nu mai pot fi salvați, dar dau șansa la viață altor oameni. Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie încărcătura emoțională și importanța unui astfel de proces. Mulțumesc, în numele pacienților și echipei de medici, aparținătorilor care au fost de acord cu prelevarea. De asemenea, mulțumesc echipei medicale de la Sibiu și echipelor medicale de prelevare pentru că organele au fost prelevate în fereastra optimă pentru a ajunge rapid și sigur în centrele de transplant”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
România este și ea fruntașă la ceva în Uniunea Europeană, lucru de care nu avem cum să fim mândri: țara noastră are cea mai mare rată a deceselor cauzate de accidente rutiere. Procentul românilor morți în urma accidentelor este mai mult decât dublul mediei eropene.
Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a scăzut cu 217% în 2020, comparativ cu 2019, cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere fiind în România (85 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).