Site icon Editia de Dimineata

O treime dintre pacienți prezintă anomalii pulmonare post COVID după un an

Experții americani au descris modul în care anomaliile pulmonare pe termen lung ale pacienților cu COVID se prezintă la investigațiile imagistice. Mulți pacienți care au avut pneumonie din cauza infecției cu SARS-COV-2 la un moment dat în ultimii trei ani prezintă anomalii pulmonare post COVID la un an sau mai mult de la vindecare.

Unii dintre acești pacienți rămân simptomatici din cauza leziunilor din plămâni, susțin medicii americani care au publicat   lucrarea științifică în revista Radiology. Constatările lor amintesc de anomaliile descrise în urma epidemiei de SARS din 2002-2003.

În noua lucrare, autorul corespondent Jeffrey P. Kanne de la Școala de Medicină și Sănătate Publică a Universității din Wisconsin a întărit importanța rolului imagisticii în găsirea cauzei simptomelor respiratorii cronice la supraviețuitorii de COVID, sugerând că ar putea ajuta la descoperirea de noi strategii de management al bolii.

Cercetătorul a analizat mai multe studii și meta-analize care descriu anomalii pulmonare post-COVID și a descoperit că până la o treime dintre pacienții spitalizați cu pneumonie COVID-19 au anomalii la CT toracic la 12 luni după infecție. Aceste anomalii se manifestă la imagistica în mai multe moduri, dar cel mai adesea variază de la benzi parenchimatoase reziduale la fibroză, captarea aerului și bronșiectazie.

Autorii au mai spus că un număr foarte mic de pacienţi prezintă un risc crescut persistent de boală tromboembolică după COVID-19, scrie 360medical.ro.

Exit mobile version