Site icon Editia de Dimineata

O vastă rețea de dezinformare și propagandă antioccidentală, descoperită de autoritățile franceze

Experții francezi în securitate cibernetică au identificat și documentat o amplă rețea, cu sediul la Moscova, care răspândește propagandă antioccidentală pentru a influența opinia publică din țările occidentale, relatează The Guardian.

Agenția Viginum din Franța, care a fost înființată în 2021 pentru a detecta interferența digitală din partea entităților străine menite să influențeze opinia publică, spune că Rusia deschide calea pentru un nou val de manipulare online în perioada premergătoare alegerilor europene și a altor voturi cruciale din acest an.

Conform raportului agenției de stat franceze, rețeaua online, denumita „Portal Kombat”, include cel puțin 193 de site-uri care difuzează propagandă care justifică invazia rusă a Ucrainei și critică guvernul de la Kiev.

O mare parte din dezinformarea direcționată prin intermediul site-urilor, al social media și al aplicațiilor de mesagerie, îi targetează pe cei predispuși deja în a crede diverse teorii ale conspirației.

Agenția franceză, care include experți în big data și geopolitică, a analizat „portaluri de informații” în perioada septembrie – decembrie 2023.

Un canal prorus din aplicația de mesagerie mobilă și desktop franceză Telegram publică „aproape continuu” până la nouă articole pe oră.

Ei au identificat cel puțin 193 de site-uri care răspândesc afirmații false despre războiul din Ucraina, prezentat ca fiind o operațiune militară legitimă și justificată.

De la începutul invaziei de acum doi ani, site-urile au vizat comunitățile rusești din Ucraina și din mai multe țări occidentale, inclusiv Franța, Germania, Austria, Polonia, Spania, Marea Britanie și SUA. Campania de propagandă implică trei „ecosisteme” înființate în iunie 2023, dintre care unul folosește numele site-ului “pravda”, urmat de domeniile pentru diferite țări (fr, de, pl, es, com), dovedit a avea „caracteristici tehnice identice” cu o adresă IP comună găzduită pe un server situat pe teritoriul Rusiei.

Comisia Europeană, agențiile NATO și ONU au clasat dezinformarea printre cele mai mari amenințări la adresa democrației în 2024. La o conferință la nivel înalt de la Bruxelles, un înalt oficial NATO a declarat că dezinformarea este acum clasificată drept „o problemă de securitate națională” și că a existat o recunoaștere în rândul aliaților că atacurile hibride care folosesc dezinformarea „ar putea atinge nivelul unui atac armat”.

Exit mobile version