Site icon Editia de Dimineata

O veste bună! Românii care suferă de scleroză multiplă primar progresivă au acces la singurul tratament aprobat de UE

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie, dar şi degenerativă, cronică, evolutivă, care afectează ireversibil celulele nervoase din creier şi măduva spinării.

O veste bună pentru pacienții români ce suferă de scleroza multiplă primar progresivă (SMPP)

Pacienții au acum acces la singurul medicament aprobat în Uniunea Europeană pentru această formă de boală.

Pentru pacienţi este extrem de important să aibă acces cât mai devreme la diagnostic şi la terapii moderne pentru că este dovedit ştiinţific de studiile efectuate în ultimii 25 de ani că începerea cât mai rapidă a tratamentului modificator al evoluţiei bolii determină întârzierea instalarii dizabilităţii neurologice, astfel încât pacienţii să poată avea o viaţă cât mai aproape de normal, un timp cât mai îndelungat. Din păcate, deocamdată nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă, însă medicamentele nou-apărute pot atenua manifestările bolii şi încetini accentuarea dizabilităţii. Astfel, cel mai important obiectiv pe care îl urmărim în tratamentul sclerozei multiple este reducerea progresiei bolii, astfel încât să nu asistăm la scăderea calităţii vieţii pacienţilor cu scleroză multiplă „, a adăugat dr. Irene Davidescu, şef de lucrări, medic primar neurolog, medic specialist psihiatru, şef secţie neurologie II şi coordonator Program naţional scleroză multiplă la Spitalul Colentina, conform agerpres.ro.

Această formă a bolii afectează adulţii de peste 40-50 de ani, atât femeile cât şi bărbaţii şi reprezintă 10-15 % din totalul cazurilor de scleroză multiplă.

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, 70% fiind femei.

La nivel global, peste 170.000 de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă au fost trataţi până în prezent cu acest medicament produs de compania Roche, care este prima şi singura terapie indicată pentru tratamentul sclerozei multiple primar progresive (SMPP), fiind utilizată şi în forma recurent-remisivă (SMRR), pentru care există o serie mai largă de molecule indicate ca terapie de fond.

sursa foto: reginamaria.ro

Exit mobile version