Site icon Editia de Dimineata

Oamenii de știință scoțieni au identificat un nou virus care se află în spatele hepatitei misterioase a copiilor

Oamenii de știință din Glasgow au identificat virusul care se află în spatele hepatitei acute a copilului și au spus că nu există nicio dovadă a legăturii cu Covid-19.

Mulți dintre copiii cu această afecțiune au fost spitalizați timp de mai multe zile, iar 11 copii din Anglia și unul din Scoția au avut nevoie de un transplant de ficat.

Cauza inflamației hepatice era necunoscută, medicii investigând Covid-19 printre o serie de posibile origini, scrie News.stv.

Două noi studii

Luni, cercetătorii au dezvăluit rezultatele a două noi studii care leagă cazurile de hepatită acută de virusul AAV2, afirmând că nu există dovezi ale unei legături directe cu infecția cu coronavirus.

AAV2 (virusul adeno-asociat 2) nu este cunoscut ca fiind cauza normală a bolilor și însoțește adesea infecția cu adenovirusuri, au declarat oamenii de știință. Acesta nu este un adenovirus – care fusese considerat o posibilă sursă a bolii – ci un membru al familiei parvovirusurilor.

Cercetătorii au găsit virusul la niveluri foarte ridicate în sângele și în ficatul pacienților eșantionați și s-a constatat, de asemenea, că acesta se înmulțește în ficat.

Internare la ATI

În Marea Britanie, majoritatea celor 268 de cazuri au fost descoperite la copii cu vârsta sub cinci ani, iar aproape 40% dintre cazurile spitalizate (74 din 189) au necesitat internarea la terapie intensivă.

Profesorul Emma Thomson, profesor clinic și consultant în boli infecțioase și autor principal al studiului scoțian a declarat: „Prezența virusului AAV2 este asociată cu hepatita inexplicabilă la copii. AAV2 poate provoca boala în sine sau poate fi un biomarker util al unei infecții recente cu adenovirus, care poate fi principalul agent patogen de bază, dar care poate fi mai greu de detectat. Există multe întrebări fără răspuns și sunt necesare de urgență studii mai ample pentru a investiga rolul AAV2 în cazurile de hepatită pediatrică.

De asemenea, trebuie să înțelegem mai multe despre circulația sezonieră a AAV2, un virus care nu este monitorizat în mod obișnuit – s-ar putea ca un vârf al infecției cu adenovirus să fi coincis cu un vârf al expunerii la AAV2, ceea ce a dus la o manifestare neobișnuită a hepatitei la copiii mici susceptibili.”

Studii genetice

Studiul scoțian a analizat, de asemenea, genetica copiilor pentru a identifica dacă vreunul dintre ei avea o predispoziție subiacentă la hepatita acută.

Utilizând teste genomice detaliate ale pacienților, cercetătorii au reușit să identifice diferențe în gena Human Leukocyte Antigen, care nu au fost găsite în mod obișnuit în grupurile de control ale copiilor sănătoși sau în genele copiilor cu alte forme de hepatită.

Echipa consideră că aceste secvențe genetice pot oferi o altă parte a răspunsului la întrebarea de ce unii copii s-au îmbolnăvit grav.

Foto: unsplash.com

Exit mobile version