Site icon Editia de Dimineata

Oasele umane devin mai fragile, din cauza poluării

Evening view of the industrial landscape of the city with smoke emissions from chimneys at sunset CO2

Oamenii de știință au dovezi că factorii poluanți din aer contribuie masiv la deteriorarea oaselor.

Un nou studiu scoate la iveală o legătură îngrijorătoare între nivelurile ridicate de poluare atmosferică și pierderea osoasă rapidă prin osteoporoză, o afecțiune cronică a scheletului, care face ca oasele să fie mai fragile și mai predispuse la rupere.

Riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta și este deosebit de frecvent la femeile aflate la postmenopauză.

În recentul studiu, publicat în eClinicalMedicine, au fost adunate date despre un grup de 9.041 de femei aflate la postmenopauză pe parcursul a 6 ani, iar cercetătorii au analizat în special densitatea minerală osoasă: un indicator indirect al osteoporozei și al riscului de fractură.

Utilizând adresa de domiciliu, pentru a estima oxidul de azot, dioxidul de azot, dioxidul de sulf și particulele PM10 (poluare mai mică de 10 micrometri, diametrul unui globule roșii), cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce poluarea a crescut, densitatea minerală osoasă a scăzut în toate zonele osoase din organism – inclusiv la nivelul gâtului, al coloanei vertebrale și al șoldului.

Studiile anterioare au arătat o asociere între poluare (o calitate mai proastă a aerului) și un risc mai mare de fracturi osoase, precum și o pierdere osoasă mai mare, în timp.

Recenta cercetare adaugă date despre femeile aflate la postmenopauză, în special, și despre diferite amestecuri de poluare din aer.

Echipa de la Columbia a evidențiat, în special, legătura dintre azot și coloana vertebrală.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru se datorează, cel mai probabil, morții celulelor osoase cauzată de mecanisme care includ stresul oxidativ, în care moleculele toxice din mediul înconjurător provoacă daune organismului.

Studiul nu este suficient de unul singur pentru a dovedi o relație de cauzalitate, respectiv faptul că poluarea aerului duce în mod cert la pierderea osoasă dar, având în vedere volumul de cercetări, pare a fi o ipoteză din ce în ce mai plauzibilă.

De asemenea, merită reținut faptul că, deși acest studiu a analizat în special femei aflate la postmenopauză, participanții implicați au acoperit o gamă largă de grupuri etnice, zone de locuit, stiluri de viață și medii socio-economice, ceea ce face mai probabil ca nivelurile de poluare să fie, într-adevăr, cauza de bază a pierderii osoase.

Oamenii de știință spun că este necesar să se facă eforturi suplimentare pentru reducerea poluării aerului, traficul de exemplu, fiind un producător major de oxizi de azot, și de asemenea, pentru detectarea persoanelor care ar putea fi mai vulnerabile, inclusiv a celor cu osteoporoză.

 

Exit mobile version