Site icon Editia de Dimineata

Obezitatea, o boală care dă „peste 200 de complicaţii de sănătate”

Obezitatea este considerată în prezent de specialişti o pandemie globală, care afectează peste 650 de milioane de oameni, iar, conform estimărilor, se va ajunge la 1 miliard în 2030, cu o incidenţă mult mai mare în rândul femeilor: una din cinci, faţă de bărbaţi, în rândul cărora va fi o rată de unu din şapte.

În România mai bine de o cincime dintre locuitori suferă de obezitate, adică peste 4,3 milioane de oameni, ceea ce reprezintă un factor major de risc.

Obezitatea este o boală cronică asociată cu peste 200 de posibile complicaţii de sănătate. Şeful Secţiei endocrinologie 1 din cadrul Institutul Naţional Parhon, profesor doctor Cătălina Poiană, spune care sunt complicaţiile date de obezitate în cazul femeii.

Cătălina Poiană: Cea mai frecventă patologie la femeia de vârstă reproductivă, respectiv sindromul de ovar polichistic, apare la 10% de cazuri în momentul în care vorbim de obezitate. Nu înseamnă doar accentuarea pilozităţii sau acnee sau tulburări de ciclu menstrual, dar aproape jumătate din femeile cu ovar polichistic asociază şi infertilitate. Mai mult decât atât, vine şi cu riscul de a dezvolta toleranţă inadecvată la glucoză sau chiar diabet zaharat şi sindrom metabolic la un procent important.

Acţiunile de prevenire şi gestionare a excesului de greutate şi a obezităţii trebuie să se bazeze pe o alimentaţie sănătoasă, echilibrată, o abordare pe tot parcursul vieţii, însă şi pe îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare.

Exit mobile version