Site icon Editia de Dimineata

Obezitatea, un alt fel de epidemie. Anual în Europa mor 1,2 milioane de persoane din această cauză

Obezitatea și excesul de greutate cauzează peste 1,2 milioane de decese în întreaga Europă,  în fiecare an, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de The Telegraph.

Un studiu arată că ratele de supraponderabilitate și obezitate au crescut cu 138% în ultimele cinci decenii, ajungând la niveluri mortale care „continuă să crească”.

Aproape 60% dintre adulți și aproape unul din trei copii de vârstă școlară de pe continent sunt supraponderali sau obezi, a avertizat biroul OMS pentru Europa.

Studiu

În primul său studiu privind obezitatea generală din ultimii 15 ani, OMS a declarat că ratele de supraponderabilitate și obezitate au crescut cu 138% în ultimele cinci decenii, cu o creștere de 21% între 2006 și 2016. Aceasta a spus că acestea se află la niveluri mortale și „continuă să crească”.

Rate de obezitate

Marea Britanie ocupă un loc fruntaș pe listă, arată ziarul britanic  The Telegraph – doar Turcia, Malta și Israel au rate de obezitate mai mari în rândul populației adulte.

„Ratele supraponderalității și obezității au atins proporții epidemice în întreaga regiune și continuă să crească”, a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Obezitatea provoacă peste 1,2 milioane de decese în regiune în fiecare an – a patra cauză după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun – și corespunde la peste 13% din decese.

Boli complementare

Ea este legată de o serie de boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer. Potrivit raportului, obezitatea este direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual în Europa, iar această cifră se estimează că va crește în următoarele decenii.

Cauzele

Un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 25 și 29,9 este clasificat ca fiind supraponderal, în timp ce 30 sau mai mult este definit ca fiind obez.

Autorii raportului au declarat că fast-food-ul și „alimentele mai ieftine, mai dense din punct de vedere energetic și mai puțin benefice din punct de vedere nutrițional”, au dus la creșterea ratelor de obezitate, împreună cu stilul de viață din ce în ce mai sedentar.

Dar OMS a avertizat că, totuși,  cauzele sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică. Organizația a afirmat că „factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care favorizează obezitatea”, cum ar fi comercializarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și „proliferarea jocurilor sedentare online”.

De asemenea, se pare că familiile întâmpină dificultăți în a face exerciții fizice, deoarece zonele au devenit mai urbanizate și distanțele dintre casă și școală, serviciu și magazine au crescut, ceea ce a dus la o mai mare dependență de transport.

Inversarea epidemiei de obezitate

Dr. Kluge a declarat că inversarea epidemiei de obezitate în Europa este încă posibilă, prin crearea unor medii „mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente”.

Femei vs bărbați

Nivelurile de obezitate și supraponderabilitate au fost mai ridicate în rândul bărbaților (63%) decât în rândul femeilor (54%) în întreaga regiune și în majoritatea țărilor, prevalența depășind 70% în cazul bărbaților în Andorra, Israel și Malta.

Cu toate acestea, obezitatea severă – clasificată ca fiind un IMC de cel puțin 35 – în rândul femeilor a crescut de trei ori în doar trei ani, de la 1,5 la sută în 2017 la 4,5 la sută în 2019.

Femeile însărcinate și obezitatea

În Ungaria, Irlanda, Portugalia, Spania, Portugalia și Regatul Unit, se estimează că peste 20 la sută dintre femei sunt obeze atunci când rămân însărcinate. Femeile însărcinate cu obezitate se confruntă cu un risc crescut de avort spontan, creștere excesivă în greutate în timpul sarcinii, diabet gestațional, tulburări hipertensive ale sarcinii, nașterea unui copil mort și hemoragie postpartum.

Strategii pentru obiceiuri sănătoase

Persoanele care trăiesc cu obezitate sunt, de asemenea, mai susceptibile de a se confrunta cu rezultate severe ale Covid-19, inclusiv internări în unități de terapie intensivă și deces, a adăugat raportul.

„Dovezile preliminare sugerează că multe dintre restricțiile legate de limitarea pandemiei, inclusiv închiderea școlilor și perioadele de restricție a circulației populației, au dus la o creștere a expunerii la unii dintre factorii de risc care influențează probabilitatea ca o persoană să se confrunte cu obezitate sau supraponderabilitate”, a declarat Dr. Kluge.

Studiul a îndemnat guvernele să introducă strategii pe termen lung pentru a îmbunătăți obiceiurile sănătoase. Acesta a afirmat că și alte guverne ar trebui să urmeze exemplul Marii Britanii – care urmează să introducă în octombrie o legislație care să restricționeze poziționarea proeminentă și promovarea produselor nesănătoase la mai multe cumpărături.

Taxa pe zahăr!

De asemenea, studiul a solicitat introducerea unei taxe pe zahăr, interzicerea publicității online pentru alimente nesănătoase destinate copiilor și limitarea proliferării punctelor de vânzare de mâncare la pachet în cartierele cu venituri mici. Raportul a sugerat că alimentația sănătoasă ar trebui formulată ca o „strategie pentru a realiza o acțiune colectivă împotriva schimbărilor climatice”, în încercarea de a reduce și obezitatea în rândul adolescenților.

 

Exit mobile version