Site icon Editia de Dimineata

Oki Doki sau cum realizează un român sculpturi în polistiren

Benzile desenate sunt o latură a artei vizuale încă puțin explorată în țara noastră. Dacă în afara țării benzile desenate au foarte mulți adepți de multe decenii, în România au pătruns mai greu. Totodată, creațiile românești sunt foarte rare.

Un orădean stabilit în Germania este pasionat de benzile desenate încă din perioada liceului, când și-a descoperit dragostea pentru desen și arta grafică. Inspirat de acestea, acesta a început să sculpteze în polistiren diferite personaje, adunate sub titulatura ”Oki-Doki Creations.

A fost dragoste la prima întâlnire. Cu timpul am evoluat de la desen spre pictură și, pe urmă, la sculptură. Cea din urmă este, după părerea mea, cel mai avansat mod artistic de a aduce arta la viață. Aceasta pentru că astfel poți vedea arta sau personajele în 3D, le poți atinge, și ele practic devin parte din lumea noastră, spune Ciprian Tamba, orădeanul stabilit la Bremen.

Pasionat de benzi desenate, filme și desene animate, el și-a găsit inspirația în aceste medii artistice, anunță Radio România Cluj.

El apreciază că, în ultimii ani, benzile desenate devin tot mai populare – atât în literatură, cât și în arta cinematografică. Faptul este, adaugă el, dovedit prin multiple adaptări cinematografice ale diverselor reviste și cărți de benzi desenate.

Benzile desenate reprezintă un factor cultural important care își câștigă, în sfârșit, respectul bine meritat. De asemenea, avem și noi în Romania un muzeu dedicat benzilor desenate – dacă nu mă înșel e la Brașov, avem artiști renumiți, precum: Puiu Manu, Victor Drujiniu și mulți alți tineri talentați, a mai adăugat el.

După absolvirea facultății (a studiat Facultatea de Litere la Universitatea din Oradea), Ciprian Tamba a luat calea Vestului, găsindu-și un rost la Bremen.

Aici, pe lângă muncă, și-a dezvoltat și o mare pasiune: sculptura în polistiren. Dar nu singur, ci alături de o echipă pe care și-a adunat-o în jurul său. Astfel, orele libere de la serviciu le petrece în atelier alături de echipa sa, Oki Doki Creation, realizând sculpturi în polistiren inspirate din benzi desenate, filme sau desene animate.

Câteva zeci de astfel de modele au fost deja expuse în diferite orașe din Germania, dar și în afara ei.

 

În prezent, acesta poartă discuții pentru viitoare evenimente și expoziții în Olanda și Belgia.

Sculpturile pe care le crează Ciprian Tamba alături de Oki Doki Creations nu sunt însă de vânzare. Ei spun că tot ceea ce crează este din pasiune, din dragoste pentru artă, pentru frumos și pentru lumea animată.

”Prin arta noastră, noi încercăm să aducem un zâmbet, râsete și voie bună celor din jur, mai ales că trăim vremuri destul de tulburi. Încercăm să aducem și o rază de speranță și magie, divertisment prin artă și cultură. Un înțelept a spus: «Dacă faci ceea ce îți place vei avea succes».

Noi suntem de acord cu acest dicton. Ne dorim, de asemenea, să îi inspirăm pe cei din jurul nostru, dar mai ales pe tinerii artiști și nu numai, și îi îndemnăm să-și urmeze visurile și să se bucure de fiecare moment al vieții, pentru că viața e cel mai frumos dar de la Dumnezeu”, este convingerea lui Ciprian.

Acesta spune că se simte extraordinar de bine în Germania, însă dorul și dragostea de țară sunt mult mai puternice. El speră că într-o zi îi vor încânta pe orădeni și pe români cu operele lor. Până atunci, iubitorii acestei arte, le pot admira pe pagina youtube – Oki Doki Creations.

Exit mobile version