Site icon Editia de Dimineata

Cine este Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Moscova l-a făcut „ținta nr. 1”, el a mai remarcat că familia sa este „ținta nr. 2”. Precizarea sumbră a atras atenția asupra situației dificile a familiei sale – prima doamnă Olena Zelenska și cei doi copii, Aleksandra și Chiril.

Cei doi s-au căsătorit în septembrie 2003, înainte de a începe cariera politică a lui Zelenski. Volodimir nu i-a spus Olenei despre decizia de a candida la președinte, așa că ea a aflat de pe pe rețelele de socializare.

„De ce nu mi-ai spus?” l-a întrebat ea. Răspunsul lui: „Am uitat”.

Zelenska nu a fost prea fericită când și-a dat seama că acestea sunt planurile:

„Mi-am dat seama cum se va schimba totul și cu ce dificultăți ar trebui să ne confruntăm”, a spus ea într-un interviu în 2019 acordat revistei Vogue.

Totuși, Olena s-a adaptat la rolul de primă doamnă, susținând cauze precum Jocurile Paralimpice, alimentația copiilor și lupta împotriva violenței domestice.

Zelenska, în vârstă de 44 de ani, a crescut în orașul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, unde a crescut și Zelenski. Cei doi s-au cunoscut la facultate, unde ea a studiat arhitectura, iar el a studiat dreptul, dar cuplul și-a găsit cariere în comedie. Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a început o companie de producție – Studio Kvartal 95, unde Zelenska a devenit scenarist. Cea mai cunoscută producție a companiei este serialul „În slujba poporului”, în care Volodimir joacă rolul unui profesor care se trezește președintele țării.

O primă doamnă implicată

Pe 18 noiembrie, ea a apărut pe coperta numărului din decembrie al ediției ucrainene a revistei Vogue. Într-un interviu acordat revistei, ea a vorbit despre prima ei inițiativă – reforma alimentației în școlile ucrainene. În decembrie 2019, Zelenska a fost inclusă în lista celor mai influenți 100 de ucraineni de către revista Focus, ocupând locul 30.

În iunie 2020, Olena Zelenska a început o inițiativă de răspândire a limbii ucrainene în lume și a introdus ghiduri audio în limba ucraineană în cele mai emblematice locuri, în special în cele mai mari muzee din lume.

Cam în aceeași perioadă, Zelenska a fost internată după ce a fost testată pozitiv pentru COVID-19. Infecția a fost descrisă ca fiind „de severitate moderată” și nu a avut nevoie de ventilație mecanică. A ieșit din spital după două săptămâni, cu tratament la domiciliu pentru pneumonie bilaterală.

Olena în război

În zilele de după invazia rusă, Zelenska a apelat la rețelele de socializare pentru a-și exprima încurajarea pentru poporul ucrainean:

„Astăzi nu voi fi în panică și noi avea lacrimi. Voi fi calmă și încrezătoare. Copiii mei se uită la mine. Voi fi lângă ei. Și lângă soțul meu. Și cu voi”, a scris ea pe Instagram.

În această situație de război, prima doamnă a Ucrainei își joacă rolul cu deplină convingere. Olena a început un canal pe Telegram, unde oamenii pot găsi răspunsuri verificate la tot felul de întrebări. Între timp, ea a spus pe Instagram că Primele Doamne din întreaga lume o întreabă cum pot ajuta Ucraina.

„Răspunsul meu este: spune adevărul lumii! Vorbește! Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este o „operațiune militară specială”, așa cum spune Putin, ci un război pe scară largă, în care agresorul este Federația Rusă”.

Olena Zelenska a postat duminică un mesaj sfâşietor în social media despre copiii care au murit de când Rusia a invadat Ucraina. Ea a dat câteva exemple de copii şi a menţionat că mulţi alţii sunt blocaţi în subsoluri şi mor de foame.

Zelenska a făcut un apel către presa internaţională să prezinte această realitate şi a precizat că şi rusoaicele trebuie să vadă ce fac soţii şi fraţii lor în Ucraina.

Invadatorii mint atunci când spun că de atacuri nu sunt vizaţi civilii, a menţionat Prima Doamnă a Ucrainei, adăugând că ruşii îi împuşcă pe cei care vor să iasă din clădirile în care sunt blocaţi acum, dar şi pe voluntarii care vor să ajute.

La final, Olena Zelenska a făcut un apel către NATO, să închidă spaţiul aerian de deasupra Ucrainei.


Surse: Washington Post / Wikipedia / Mint /
Foto: „Olena Zelenska” de Biroul Președintelui Ucrainei, Wikimedia, CC BY 4.0

Exit mobile version