Site icon Editia de Dimineata

Oligarh în mizerie. Trăiește la Londra cu 2.500 de lire pe lună

Nu toți oligarhii aveau legătură directă cu Putin, ca să știe când să-și facă bagajul, când să mute iahtul sau când să treacă pe la bancomat.

Unul dintre ei este Mihail Fridman, sau cel puțin așa vrea să impresioneze.

Fridman este pe locul 11 în topul oligarhilor ruși după mărimea averii.

În funcție de sursă, are o avere de 10-13 miliarde de dolari.

Recent, într-un interviu dat Bloomberg el s-a plâns că pentru orice sumă cheltuită trebuie să ceară acordul autorităților britanice și că trăiește din 2500 de lire lunar.

Fridman povestește că acum trebuie să solicite aprobarea autorităților pentru a cheltui bani, iar guvernul britanic va stabili dacă suma pe care vrea să o cheltuiască este sau nu „rezonabilă”.

El trăiește cu aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună. Este exasperat, dar are grijă să nu-și compare necazurile cu cele ale ucrainenilor care suferă de război. „Problemele mele sunt într-adevăr un nimic în comparație cu problemele lor”, spune el.

Invazia l-a prins pe Fridman în Rusia, dar s-a întors rapid în Londra.

Ce a povestit Fridman la Bloomberg

Pe 28 februarie, în a cincea zi de război, avocatul său l-a scos de la o întâlnire, anunțându-l că e sancționat:  “Am fost în stare de șoc”, povestește el. Avocatul a început să-i ”traducă” ce însemna asta: interdicții de călătorie, conturi înghețate. Fridman abia putea să înțeleagă ceea ce i se spunea.

Se aștepta ca relațiile să îl protejeze

Fridman îmi spune că atunci când s-a vorbit despre sancțiuni, se aștepta ca acele relații să-l protejeze oarecum. „Am crezut sincer că suntem atât de buni prieteni ai lumii occidentale încât nu am putea fi pedepsiți”, spune el. „Programul de burse Alfa are probabil sute de absolvenți, mulți dintre ei oameni de succes.”

Organizația sa de caritate, Genesis Philanthropy Group, a anunțat că va dona 10 milioane de dolari organizațiilor evreiești care sprijină refugiații din Ucraina. Acest lucru se întâmpla la 3 martie. Banii se pare că “n-au ajuns”. Între timp, organizațiile evreiești din Ucraina au început  să se întrebe unde este donația lui de 10 milioane de dolari și dacă nu cumva totul e o cacealma.

Exit mobile version