Site icon Editia de Dimineata

Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatorii ucraineni suferă de simptome suspecte de otrăvire, scrie Wall Street Journal

Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatorii de pace ucraineni au suferit psoibile simptome de otrăvire  după o întâlnire la Kiev la începutul acestei luni, au spus persoane apropiate lor pentru Wall Street Journal.

În urma întâlnirii din capitala Ucrainei, Roman Abramovici, care a făcut naveta între Moscova, Lvov și alte locuri de negociere, precum și cel puțin doi membri importanți ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care includ ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe fețe și pe mâini, au spus sursele citate.

Aceste informații au fost confirmate și de o anchetă a grupului de investigații Bellingcat.

O persoană apropiată lui Abramovici a spus că nu este clar cine a vizat grupul.

Starea lui Abramovici și a negociatorilor ucraineni, printre care se numără și parlamentarul tătar din Crimeea Rustem Umerov, s-a îmbunătățit de atunci, iar viața lor nu este în pericol, au spus apropiatii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat, au mai spus aceștia. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a spus că nu are informații despre vreo suspiciune de otrăvire.

Experții occidentali care au analizat incidentul au spus că este greu de determinat dacă simptomele au fost cauzate de un agent chimic sau biologic sau de un fel de atac de radiații electromagnetice, au spus oamenii familiarizați cu problema.

Un purtător de cuvânt al miliardarului rus Roman Abramovici a confirmat, potrivit BBC, că oligarhul a avut simptome ale unei presupuse otrăviri, după discuțiile de la Kiev de la începutul acestei luni.

Kremlinul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la suspecta otrăvire.

Investigaţia a fost efectuată Hristo Grozev, un jurnalist din cadrul grupului Bellingcat, cel care a ajuns la concluzia că o echipă de la Kremlin l-a otrăvit pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic în 2020.

Grozev a declarat că a văzut imaginile cu efectele atacului asupra lui Abramovici şi a negociatorilor ucraineni, dar că o prelevare de probe nu a putut fi efectuată la timp în oraşul Liov, pentru că aceștia se grăbeau să ajungă la Istanbul.

Până când o echipă din Germania cu expertiza necesară a putut efectua această examinare trecuse deja prea mult timp pentru ca otrava suspectată să poată fi detectată, a precizat el. „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”, este concluzia la care a ajuns Grozev.

Bellingcat: Victimele au consumat doar apă și ciocolată

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a transmis, pe Twitter, grupul de investigații.

Pe de altă parte, un oficial american, citat de Reuters sub protecția anonimatului, a declarat că, potrivit informațiilor serviciilor de informații ale SUA, Abramovici și celelalte două persoane nu ar fi fost otrăvite, ci ar fi fost afectați de un ”factor de mediu”.

Serviciile de informații sugerează că a fost un factor de mediu, nu otrăvire“, a spus oficialul american, care nu a vrut să dea mai multe detalii.

 

Exit mobile version