Site icon Editia de Dimineata

Olivia Steer, în clinciuri cu Mircea Cărtărescu. Problema e mai fierbinte decât cea a vaccinurilor. Se discută despre DATIV

Și cum treceam, așa, într-o după-amiază de iarnă, prin Facebook, precum Eminescu pe lângă plopii fără soț, iacă mi-a cazut sub priviri scandalul zilei. Olivia Steer, în clinciuri cu Mircea Cărtărescu! Citiți mai departe, pentru că nu știți ce pierdeți!

Poate că simțea că pierde teren. Că nu are suficiente like-uri și distribuiri. Poate cel de-al șaselea simț o avertiza că i se apropie acul de deltoid (am vrut să scriu sternocleidomastoidian ptiu-ptiu). Cert este că Olivia Steer s-a supărat rău de tot pe campania provaccinare a lui Mircea Cărtărescu.

A pândit, a pândit și – haț – cu eleganța personajului feminin din Aristocrats l-a înșfăcat pe vagabond.

Olivia Steer, în clinciuri cu Mircea Cărtărescu

“Marele profesor, filolog și scriitor nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin – singular pentru “dragă” e “dragei” și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat “dragii”, cînd se referă la Ioana Pârvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa … facem ca el!”, a atacat Olivia cu feocitatea cu care dorobanțul dădea atacul de la Smârdan, 1878, Grigorescu, ulei pe pânză.

Cărtărescu nu s-a lăsat nici el impresionat. După ce pierzi atâtea Nobeluri ca și ale tale, oriunde ai tăia nu mai curge sânge.

“Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.”, a replicat scriitorul.

Dacă va exista vreo continuare, ca să nu-i spunem rapel, pe înțelesul tuturora, cu siguranță vă ținem la curent.

Evident că au existat zeci de reacții, poate sute. Noi am ales-o (gust personal) pe cea a scriitorului Viorel Ilișoi

„Trebuie să fii o găinușă de coteț, cu ceva moț, fără alte merite deosebite, și cu tupeu de mahala, ca să te crezi lebădă și să te apuci să-i dai lecții elementare de limbă română scriitorului și profesorului universitar Mircea Cărtărescu, tocmai lui, când ar trebui să rămâi mută ca lebăda care te crezi sau să cotcodăcești precum găina care ești, să-ți vezi de ouăle tale, oricum mai puține decât ale lui Cărtărescu, să ciugulești greșeli de limbă de la suratele cotețiere (acest cuvânt există din acest moment), nu de la scriitori. Îți place sau nu scriitorul Cărtărescu, n-ai cum să spui că nu știe declinările adjectivului, ceva ce se învață la clasa treia.
Ce parfum folosesc demoazelele când se fac de căcat?
Îi detest pe acești ciugulitori de muci, inși mărunți, complexați, al căror orizont nu trece de lungimea ciocului lor, care vânează greșeli mărunte, scame de pe mantia personalităților.”

Citește și:

Sondaj IRES: patru din zece români se vor vaccina anti-COVID-19

Exit mobile version