Site icon Editia de Dimineata

Omagiu adus Stelei Popescu, marea doamnă a Teatrului de Revistă

Sursa puterea.ro

Astăzi se împlinește un an de la moartea regretatei actrițe, Stela Popescu, care a încântat inimile românilor ani la rând prin jovialitatea și talentul său imens. Marea Doamnă a Teatrului de Revistă a lăsat în urmă numeroase suflete îndoliate care îi vor păstra mereu amintirea vie.

Născută într-o familie de învățători modești, Stela povestea că prima amintire pe care o avea bine întipărită în memorie era invadarea Basarabiei de către armata rusă. Atunci, în 1940, tatăl ei era considerat intelectual, deci dușman de clasă, urmând să fie deportat în Siberia, iar mama se refugiază, împreună cu fiica în România, la Brașov.

Valentina și Vasile Popescu, părinții Stelei Sursa click.ro

Tânăra Stela susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță în favoarea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică. La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.

Steaua divertismentului românesc – O carieră de milioane

Pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și pe cea a Teatrului de Comedie, Stela Popescu strălucește în piese precum „Omul care a văzut moartea”, „Mama Boema”, „Boema, slăbiciunea mea” etc. A jucat 18 ani în „Preșul”, 12 ani în „Pețitoarea” și 10 ani în „Plicul”. A avut șansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

Sursa evz.ro

Între anii 1971 și 1979 face cuplul, pe scenă și la televiziune, cu Ștefan Bănică. Cât despre longevivul cuplu umoristic Stela – Alexandru Arșinel, care a început în 1979, acesta a fost garanția umorului de calitate timp de câteva decenii, până când frumoasa artistă s-a stins din viață.

Sursa wowbiz.ro

A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” (2006) și „Stela și Arșinel” (2005) care reunesc o parte dintre aparițile televizate ale Stelei Popescu.

Sursa okmagazine.ro

Lucruri mai puțin știute despre marea stea:

  1. Actriţa are două motto-uri în viaţă. «Nu trebuie să îţi doreşti ce este mai bun, ci să te bucuri de ce ai!» – «Bucură-te, bucură-te, fiindcă nici nu ştii cât e de târziu».
  2. Primul ei salariu a fost de 100 de lei, pe care i-a cheltuit cu prietenii la Carul cu bere.
  3. Deşi era căsătorită cu Dan Puican, când l-a întâlnit pe Mihai Maximilian a fost iubirea vieţii ei. Cei doi au decis să se despartă de partenerii lor şi să fugă împreună în lume. În 1969 s-a căsătorit cu Mihai Maximilian.
  4. În seara de 3 septembrie 2013, la Castelul Peleș, Majestatea Sa Regele i-a conferit Stelei Popescu, prin intermediul Principesei Moștenitoare Margareta, Decorația Regală Nihil Sine Deo, „pentru întreaga sa carieră în teatru, televiziune, cinematografie și teatru radiofonic, prin care a adus bucurie, speranță, dragoste și caldură în casele românilor.”
  5. Preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o cu Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler.
  6. Stela Popescu suferea de diabet. Toată viaţa a încercat să ţină cure de slăbire, dar nu a reuşit, potrivit historia.ro.

 

Exit mobile version