Site icon Editia de Dimineata

“Omenirea nu e pregătită de o nouă pandemie. Trebuie să facem mai mult!”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a declarat că omenirea nu este încă pregătită pentru o eventuală nouă pandemie.

„Trebuie să facem mai mult”, a declarat secretarul general al ONU cu ocazia Zilei Internaţionale de Pregătire împotriva Epidemiilor, care este sărbătorită pe 27 decembrie.

„Trebuie să renunţăm la dezastrul moral şi medical al ţărilor bogate care acaparează şi controlează proviziile de produse medicale în caz de pandemie şi să ne asigurăm că toată lumea să aibă acces la diagnostice, tratamente şi vaccinuri”, a declarat Antonio Guterres, reflectând asupra lecţiilor pe care omenirea le-a învăţat după pandemia de COVID-19.

“Trebuie să ne pregătim”

După ce, în 2023, s-a pus în cele din urmă capăt celor trei ani de „criză, suferinţă şi pierderi” asociate COVID-19, lumea trebuie să se pregătească în mod corespunzător pentru viitoare pandemii, a declarat și şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite AFP.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că anul acesta a marcat un punct de cotitură în lupta împotriva problemelor majore de sănătate, precizând că au existat totuşi şi „suferinţe imense care ar fi putut fi evitate”.

În mesajul său de sfârşit de an, directorul OMS a făcut apel la o intensificare a eforturilor umanitare pentru Fâşia Gaza şi a îndemnat ţările să ajungă la un acord „extraordinar” pentru umplerea golurilor în ceea ce priveşte pregătirea în cazul unei viitoare pandemii.

„Anul 2024 oferă o oportunitate unică de a reduce aceste lacune”, a spus el, amintind că ţările negociază primul acord global privind ameninţările pandemice. „Acordul asupra pandemiei este conceput pentru a reduce decalajele în materie de colaborare, cooperare şi echitate”, a adăugat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a ridicat în mai cel mai înalt nivel de alertă cu privire la pandemia de COVID-19, declarând că aceasta se află în prezent sub control.

„Acest lucru a marcat un punct de cotitură pentru lume după trei ani de criză, suferinţă şi pierderi pentru oamenii din întreaga lume. Mă bucur să văd că viaţa a revenit la normal”, a subliniat şeful OMS în mesajul său video.

Un nou tratat. Și noi probleme

La iniţiativa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) găzduieşte în prezent o serie de negocieri ce vizează un tratat global privind pandemiile, în vederea îmbunătăţirii reglementărilor şi a pregătirii pentru pandemiile viitoare.

Tratatul urmează să fie adoptat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, programată între 27 mai şi 1 iunie 2024; cu toate acestea, proiectul viitorului tratat, redactat pe 30 de pagini, rămâne extrem de controversat.

Printre altele, actuala propunere reglementează cât de repede sunt împărtăşite informaţiile despre noii agenţi patogeni, cine şi unde va produce vaccinurile şi medicamentele, precum şi modul în care acestea sunt distribuite.

Chiar dacă tratatul va fi adoptat la reuniunea OMS, acesta va intra în vigoare dacă este ratificat de un număr suficient de ţări şi ar fi valabil doar în acele state.

Ţările bogate au criticat faptul că ar fi obligate să dezvăluie detalii despre finanţarea cercetărilor medicale şi că firmele farmaceutice ar fi obligate să adopte o transparenţă a preţurilor.

Proiectul prevede, de asemenea, ca producătorii să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală asupra produselor farmaceutice în cazul unei noi pandemii şi să cedeze o parte din producţia lor către OMS pentru a fi distribuită.

În Germania, sute de plângeri au fost depuse la Curtea Constituţională Federală împotriva acestui tratat. În septembrie, una dintre ele a fost respinsă pe motiv de inadmisibilitate. Reclamantul se temea că OMS ar putea emite directive obligatorii şi că ar putea trece peste deciziile luate de statele suverane cu privire la măsurile de sănătate, în cazul proclamării unor pandemii şi urgenţe sanitare.

 

 

Exit mobile version