Site icon Editia de Dimineata

Studiu. Omicron provoacă forme mai ușoare de boală și la NEVACCINAȚI

Persoanele nevaccinate infectate cu varianta Omicron a coronavirusului ar putea fi mai puțin predispuse la forme grave de boală sau la deces decât în cazul variantelor anterioare.

Este concluzia unui  studiu sud-african, realizat de Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din regiunea Western Cape.

Studiul nu a fost încă revizuit de alți cercetători. El a comparat aproximativ 11.600 de pacienți din primele trei valuri COVID-19 cu aproximativ 5.100 din valul determinat de Omicron, care a început în noiembrie.

Dilemă

Oamenii de știință încearcă să determine în ce măsură o boală mai “ușoară” se datorează ratelor mai ridicate de imunitate generate de vaccinare sau de boli anterioare, sau dacă Omicron este în mod intrinsec mai puțin virulent.

Studiul a concluzionat că aproximativ un sfert din riscul redus de îmbolnăvire severă cu Omicron a fost atribuit caracteristicilor virusului în sine.

„În valul determinat de Omicron, rezultatele severe ale COVID-19 au fost reduse în principal datorită protecției conferite de infecția anterioară și/sau de vaccinare, dar virulența intrinsecă redusă poate fi responsabilă pentru un risc mai mic cu aproximativ 25% de spitalizare severă sau de deces în comparație cu Delta”, se arată în studiu.

Exit mobile version