Site icon Editia de Dimineata

Omicron va deveni probabil varianta dominantă de coronavirus în Europa în patru săptămâni

Omicron va deveni probabil varianta dominantă de coronavirus în Europa în patru săptămâni, depăşind alte variante precum Delta, a declarat un expert de la Universitatea din Basel.

Întreaga Europă e îngrozită de violenţa valului Omicron, care deja a provocat primul deces în Marea Britanie. Îmbolnăvirile de COVID par că au scăpat din nou de sub control și pun presiune pe sistemele sanitare, tocmai când lumea începuse să răsufle ușurată.

„În acest moment, (varianta) Omicron este încă rară în Europa”, a declarat Richard Neher, şeful grupului de cercetare Evoluţia Virusurilor şi a Bacteriilor de la Universitatea din Basel, într-un interviu publicat luni pe site-ul universităţii.

”Dar dacă evoluţia continuă în acest fel, Omicron va fi predominantă în Europa în aproximativ două până la patru săptămâni”, a mai spus el.

Datele oficiale din Danemarca şi Marea Britanie sugerează că numărul infectărilor cu Omicron se dublează la fiecare trei până la patru zile.

Rata de transmisie este de trei ori mai mare decât cea a variantei Delta. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate sunt infectate.

Persoanele vaccinate cu două doze sunt vulnerabile în fața acestei noi variante virale, așa că autoritățile britanice îndeamnă oamenii să-și facă urgent și doza „booster”, care crește protecția cu până la 70%.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că “cel puțin un pacient confirmat cu Omicron a decedat. Ideea că Omicron este o versiune mai blândă a Covid ar trebui să fie dată la o parte, și să recunoaștem ritmul pur și simplu ritmul în care se răspândește”. Prim-ministrul britanic nu a oferit mai multe detalii despre persoana respectivă.

Sajid Javid, ministrul Sănătății, a transmis că în Anglia zece pacienți cu Omicron sunt internați în spitale. Primul caz de infectare cu tulpina originară din sudul Africii a fost identificat în Marea Britanie pe 27 noiembrie. Până acum, au fost confirmate peste 3.130 de cazuri.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Nimeni nu trebuie să pună la îndoială – urmează un val de Omicron şi mă tem că acum este clar că două doze de vaccin nu sunt suficiente pentru a oferi nivelul de protecţie de care avem cu toţii nevoie„.

Au trecut la vaccinarea cu supra-rapel majoritatea țărilor din Europa, dar în Bulgaria încă se duce muncă de lămurire pentru prima doză. Antivacciniștii nu sunt mulți, dar suficient de zgomotoși. Și, ca peste tot, invocă diverse motive sau scenarii.

Germanii, deși vaccinați în proporție de aproape 70%, cu supra-rapel primit de peste 21% din populație, au ajuns să umple din nou spitalele.

Persoanele vaccinate erau mai bine protejate împotriva infectării cu varianta Delta decât cu Omicron.

Cu toate acestea, persoanele vaccinate, şi mai ales cele care au primit o doză de supra-rapel, sunt încă protejate împotriva unei evoluţii severe a bolii COVID-19 după infectarea cu varianta Omicron, potrivit expertului.

Richard Neher a declarat că inegalitatea în distribuţia globală a vaccinurilor trebuie discutată cât mai curând posibil.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat faptul că zeci de ţări încă aşteaptă suficiente doze de vaccin pentru a-şi imuniza pe deplin angajaţii în domeniul sanitar, în timp ce ţările bogate administrează deja cea de-a treia doză de vaccin populaţiilor lor.

Exit mobile version