28 martie 2024, 11:56

Omid Ghannadi, designer „la cheie” : Eu am venit în România adult şi a trebuit să fiu copil de atunci încolo

S-a născut în Iran şi a ajuns în România pe când avea 14 ani. „Este acel moment uşor oriental în care feciorul iranian pleacă din sânul familiei”, descrie el scena aproape de film.

Experienţa elveţiană

A studiat apoi timp de un an la un liceu cu internat, din Elveția, de la care a fost dat afară. În România se afla fratele lui mai mare, aşa că s-a întors aici, fără să știe că acel moment îi va schimba destinul într-un fel pentru care este recunoscător și astăzi.

Omid Ghannadi consideră asta norocul vieţii lui: „Astăzi am cel mai important lucru din viaţă, independenţa mea, reprezentată de familie, soţia mea şi cei doi copii ai noştri”, îi mărturiseşte Ioanei Ciurlea, de la Digi 24, care îl are ca invitat la emisiunea „Oamenii dimineţii”, la care editiadedimineata.ro este partener.

„Aş fi ajuns să lucrez în vreo bancă”

„Aş fi ajuns să lucrez în vreo bancă prin Elveţia sau Anglia. Acel ghinion în momentul respectiv a fost norocul meu în viaţă. Pentru că am făcut şcoală românească, am cunoscut-o pe Ilinca (soţia sa – n.r) şi iată, astăzi am cel mai important lucru, independenţa mea”, spune actualul designer de interior. Cel care nu de puţine ori în viaţă a auzit spunându-se, chiar în propria familie, că „asta nu e meserie, că oricine o poate face, toată lumea face design de interior”.

„Mi-a luat 10 ani să mă bucur când oamenii intră la noi în birou înţelegând că au nevoie de noi, nu că pur şi simplu doar vin să ne spună ce şi-ar dori”, spune acum, la „Oamenii dimineţii”, de la Digi 24. Uşurat, în fine.

Cum a ajuns România „acasă”

Povestea lui se întâmplă în mai multe ţări şi după mai multe scenarii, aşa că personajul nostru trăieşte cu impresia că a avut mai multe starturi în viaţă.

Nu și-a dorit iniţial să rămână aici, România era mai mult gara în care poposea între două destinații. Însă destinul a transformat această gară într-o destinație finală și, acum într-una pe care o numește „acasă”.

„M-am atașat de România încă de la început. Aveam numai prieteni români. Am făcut liceul românesc. Ani de zile m-am întrebat dacă sunt eu foarte norocos sau rasismul nu prea există pe aici”, mărturiseşte.

Și tot destinul a făcut ca el să ajungă la emisiunea „Visuri la cheie”, exact atunci când a avut nevoie de această experiență.

Formare orientală, educaţie europeană

De formaţie orientală şi educaţie europeană, cu o imensă pasiune pentru arhitectură şi un mare interes faţă de Umanitate, Omid a găsit în design cel mai bun mijloc de exprimare a personalităţii sale multicolore, este descris pe site-ul său, omidghannadi.com.

Aflăm că încă din timpul studiilor la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti şi-a deschis propria firmă, în 2008, specializată în design interior. Aşa s-a născut OG Design.

Oferta este largă, un adevărat evantai de piese de creaţie, de la apartamente la scene de design comercial, locuinţe, integral, produse de sine stătătoare. Stilul OG este unul spectaculos, un amestec de culoare şi de materiale, de texturi care recreează un limbaj specific pentru fiecare spaţiu.

Ilinca. Centrul Universului

Omid Ghannadi și soția lui, Ilinca Rădulescu, au făcut facultatea în timpul „boom-ului” economic, când economia României „duduia”. Și au absolvit-o în plină criză, când piața imobiliară se prăbușise și nimeni nu mai construia.

„M-am bucurat întotdeauna că m-am întors în România, pentru că viața mea a luat o altă turnură. Probabil că, dacă nu m-aș fi întors, aș fi lucrat într-o bancă în Anglia sau în Elveția și de fiecare dată mă simt dator acelui moment în care m-am întors în România pentru viața pe care o am astăzi, pentru familia pe care o am, pentru lucrurile pe care le-am făcut. Dacă aș fi rămas în Elveția, ar fi fost o cu totul altă carte”, spune Omid Ghannadi.

A practicat cu succes echitația o vreme, apoi, sub influența Ilincăi, fata care avea să îi devină soție, a ales arhitectura. De fapt acesta este unul dintre motivele pentru care a decis să devină student la Facultatea de Arhitectură.

„Eu am urmărit-o pe Ilinca. Ea a fost exemplul”

„Eram atât de dezlănţuit şi atât de dezorganizat, nu ştiam ce să fac cu viaţa mea. Cumva, în subconştientul meu, am urmărit-o pe Ilinca. Ea a fost exemplul meu. Să am în preajma mea pe cineva de încredere, care ştia exact ce are de făcut şi cum are de făcut, îmi dădea un sentiment de siguranţă. Astăzi, 33 de ani, doi copii minunaţi acasă, un om responsabil, care nu îşi bea minţile prin Dumnezeu ştie unde şi nu vrea s-o ardă artist rebel! Ilinca mi-a schimbat viaţa şi îmi schimbă zi de zi viaţa”, îi mărturiseşte Ioanei Ciurlea, recunoscând, în acelaşi timp, că nu este chiar un om cu care să fie uşor de trăit alături.

Dă din casă, cum se zice

Merge până acolo, încât dă totul „din casă”. „Norocul meu a fost că cineva a vrut să lucrez gratis, să îi fac două apartamente. În meseria noastră ai nevoie de o perioadă consistentă de timp în care să înveţi din greşelile proprii, pe banii altora”, spune, mustăcind în aşteptarea reacţiei jurnalistei. Căreia îi explică în felul lui aparte şi de ce simte nevoia să se implice în cauze sociale (o să vă surprindă, e vorba despre un egoism!!!) şi mai ales de ce se teme cel mai mult. O să vă placă, garantat.

Dar haideţi să descoperiţi dialogul celor doi din emisiunea „Oamenii dimineţii” de la Digi 24, pentru care vă facem o recomandare: urmăriţi-o şi în înregistrări, dacă aţi ratat vreo ediţie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol