Site icon Editia de Dimineata

Omul care a eliberat o țară fără război. Gandhi, părintele Indiei moderne

Mahatma Gandhi a fost o personalitate istorică importantă din trecutul Indiei, un om care a militat pentru drepturile minorităților discriminate indiene și pentru independența țării sale. Modul său pașnic în care a combătut sistemul politic injust i-a adus numeroase distincții și pemii, inclusiv mai multe nominalizari pentru Nobel.

Mahatma Gandhi s-a născut Mohandas Karamchand Gandhi , pe 2 octombrie 1869, la Porbandar, Gujarat, în vestul Indiei, în familia primului ministru Mohandas Kaba Gandhi și a lui Putlibai. Acesta a fost căsătorit încă de la vârsta de 13 ani, în urma unui aranjament realizat de părinți, iar după terminarea colegiului, a început cursurile la Universitatea din Ahmadabad și la University College London, unde studia dreptul, conform radioromaniacultural.ro.

Începutul carierei

În 1893, îi este oferită poziția de consilier juridic la o firmă indiană din Africa de Sud, unde va sta mai bine de 20 de ani. Acolo a avut posibilitatea observe în timp real situația imgranților indieni discriminați, astfel Gandhi a început să apare drepturile și să ceară recunoașterea lor pentru oamenii segregați.

Revolta pașnică

În 1906, a realizat un proiect, o revoltă pașnică, în cadrul căreia participanții vpr refuza garantat să colaboreze cu autoritățile britanice. Prin urmare, guvernul a fost pus în dificultate și a acceptat să realizeze mai multe reforme ce vor ajuta minoritățile defavorizate, mai exact indienii, recunoscându-le drepturi civile și căsătoriile religioase.

Înapoi în India

Întors în India în anul 1914, Gandhi observă din nefericire că și în țara sa natală oamenii au parte de nedreptăți din partea dominației britanice care a conceput o reformă agrară prin care pământul țăranilor avea să fioe confiscat în cazul în care recoltele nu erau bune.

Gandhi primește numele de Mahatma, ceea ce însemna „suflet mare”, este văzut de oamenii din India ca pe un om trimis de divinitate deoarece acesta milita împotriva asupritorilor britanici, prin urmare este pus în poziția de lider al Partidului Congresului.

În 1919 este condamnat la câteva luni în închisoare deoarece s-a aflat la baza unei campanii de nesupunere civilă prin care respingea plata taxelor și boicota bunurile englezești. Deși este eliberat, a participat la un nou e veniment anti-colonial și prin urmare este pus din nou sub acuzare. În 1930 participă la o mișcare de rezistență din Marea Britanie, unde este arestat împreună cu soția sa și cu alți 50.000 de indieni care protestau pentru independența țării lor, iar în timpul în care a fost închis, Mahatma a făcut greva foamei pe termen îndelungat.

A treia condamnare a lui Gandhi

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Gandhi este eliberat și cheamă indienii să fie împotriva Marii Britanii până când aceasta va garanta independența Indiei. Aceste acțiuni i-au adus atât lui Gandhi, cât și altor 60.000 de indieni o nouă condamnare. Dar eforturile sale nu au fost în van, întrucât pe 15 august 1947, englezii se retrag, iar țara își câștigă independența.

Scindarea Indiei

Din nefericire, India avea să se împartă în două state independente, Pakistan și India, ceea ce a dus la un război civil în care au murit milioane de oameni. Această scindare a celor două state, a creat o scindare și între musulmani și hinduiști. Un fanatic hindus l-a asasinat pe Mahatma Gandhi pe 30 ianuarie 1948, în timpul unei ceremonii.

 

Sursă foto: dineroenimagen.com

Exit mobile version