Site icon Editia de Dimineata

ONU acuză atât Rusia cât și Ucraina de executarea sumară a prizonierilor de război

Organizația Națiunilor Unite a acuzat forțele ucrainene și ruse de comiterea a zeci de execuții sumare ale prizonierilor de război în timpul invaziei rusești în Ucraina.

Iată mai jos declarația șefei Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner, făcută cu ocazia lansării celui de-al 35-lea raport al OAMDO privind situația drepturilor omului în Ucraina și a unui raport tematic privind tratamentul prizonierilor de război.

Declarația șefei Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner

Bună dimineața, doamnelor și domnilor. În numele Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, aș dori să urez bun venit celor prezenți aici și celor care ni se alătură online.

După cum mulți dintre voi știți, misiunea noastră este de a documenta încălcările drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar. Astăzi, lansăm două rapoarte: unul se referă la tratamentul prizonierilor de război, iar celălalt acoperă situația generală a drepturilor omului în Ucraina pe o perioadă de 6 luni, până la 31 ianuarie 2023.

IMPACTUL OSTILITĂȚILOR ASUPRA POPULAȚIEI CIVILE

Războiul a avut un cost uman îngrozitor. Până în această săptămână, am documentat că peste 8.000 de civili au fost uciși și aproape 14.000 au fost răniți. Mai mult de 90 la sută au fost cauzate de rachete, arme explozive sau mine și rămășițe explozive de război. Cifrele reale sunt, din păcate, considerabil mai mari.

DREPTUL LA VIAȚĂ, LA LIBERTATE ȘI LA SECURITATEA PERSOANELOR

În zonele ocupate din Ucraina, am documentat execuții sumare și atacuri asupra unor civili individuali de către forțele armate rusești, precum și utilizarea generalizată a detenției arbitrare și a disparițiilor forțate.  

Începând cu 24 februarie 2022, am documentat 621 de cazuri de dispariții forțate și de detenție arbitrară a civililor de către forțele armate ruse. Dintre cei 127 pe care i-am intervievat după ce au fost eliberați, 90 % au declarat că membrii forțelor de securitate rusești i-au torturat și maltratat în timpul detenției, în unele cazuri inclusiv prin violență sexuală. Cinci dintre acești civili erau băieți, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, care au dispărut cu forța de către forțele armate ruse și au fost supuși la rele tratamente sau tortură.

Începând cu 24 februarie 2022, am documentat 91 de cazuri de dispariții forțate și detenție arbitrară comise de forțele de securitate ucrainene. Dintre cele 73 de victime pe care le-am intervievat, 53% au fost torturate sau maltratate de membri ai forțelor armate ucrainene și ai agențiilor de aplicare a legii.

Interdicțiile privind tortura și privarea arbitrară de viață sunt absolute. Toți autorii trebuie să fie trași la răspundere, iar victimele și rudele acestora trebuie să se bucure de dreptul la despăgubiri și la adevăr. În acest sens, salutăm adoptarea recentă de către Parlamentul Ucrainei a unei legi de modificare a Codului penal pentru a alinia legislația națională la Convenția ONU împotriva torturii. 

Costul uman îngrozitor al războiului este, de asemenea, evident în cazurile de violență sexuală legate de conflict, pe care le-am documentat începând cu 24 februarie anul trecut. Până la 31 ianuarie anul acesta, am înregistrat 133 de victime – 85 de bărbați, 45 de femei și 3 fete. 109 cazuri sunt atribuite forțelor armate ruse, autorităților ruse de aplicare a legii și personalului penitenciar, iar 24 de cazuri sunt atribuite Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), poliției ucrainene și civililor ucraineni sau membrilor forțelor de apărare teritorială. Violențele sexuale au avut loc frecvent atunci când civili sau prizonieri de război au fost reținuți, precum și în zonele rezidențiale care erau controlate de forțele armate ruse.

Am documentat, de asemenea, transferuri de civili către zone din teritoriile ocupate sau către Federația Rusă, unele dintre acestea putând fi considerate transferuri forțate sau deportări. Aceste transferuri includ copii și adulți care locuiau în instituții de asistență socială și copii neînsoțiți din părți ale regiunilor Donețk, Harkov, Kherson, Kiev și Odesa în timp ce acestea erau ocupate de Federația Rusă sau controlate temporar de forțele armate ruse.

PRIZONIERI DE RĂZBOI

Mă voi referi acum la raportul nostru privind tratamentul prizonierilor de război, în toate etapele captivității – de la capturarea inițială, la tranzit și apoi la locurile de internare.

Echipa noastră a intervievat mai mult de 400 de prizonieri de război, aproximativ 200 de fiecare parte. Ucraina ne-a oferit acces confidențial neîngrădit la locurile oficiale de internare a prizonierilor de război ruși. Federația Rusă nu ne-a oferit acces. Cu toate acestea, am reușit să realizăm interviuri confidențiale cu prizonierii de război ucraineni după eliberarea acestora.

Voi începe cu prizonierii de război ruși aflați în mâinile Ucrainei. Suntem profund îngrijorați de execuția sumară a până la 25 de prizonieri de război ruși și persoane “hors de combat” (nr necombatante) de către forțele armate ucrainene, execuție pe care am documentat-o. Acest lucru a fost adesea comis imediat după capturarea pe câmpul de luptă. Deși suntem la curent cu investigațiile în curs de desfășurare de către autoritățile ucrainene în cinci cazuri care implică 22 de victime, nu avem cunoștință de nicio urmărire penală a făptașilor.

Aproape jumătate dintre cei 229 de prizonieri de război ruși pe care i-am intervievat au vorbit despre faptul că au fost torturați sau maltratați de membri ai forțelor armate ucrainene și ai SBU și, într-o măsură mai mică, de personalul penitenciarelor. Majoritatea acestor cazuri au avut loc în timpul etapelor inițiale de arestare și interogare. Prizonierii de război au fost bătuți, împușcați în picioare, înjunghiați în membre, electrocutați, supuși la simulacre de execuții, amenințări cu violența sexuală sau cu moartea. În locurile permanente de internare, cum ar fi centrele de pregătire a procesului sau lagărul de prizonieri de război, rapoartele de rele tratamente au fost semnificativ mai puține. Cu toate acestea, am primit totuși plângeri de bătăi în unele dintre aceste facilități din Dnipro, Vinnytsia și Harkov în primăvara anului trecut.

În conformitate cu dreptul internațional, prizonierii de război nu ar trebui să fie ținuți în izolare. În timp ce mulți dintre ei rămân în izolare în Ucraina, salutăm progresele înregistrate prin înființarea unei tabere de prizonieri de război în regiunea Lviv în aprilie 2022. Ne așteptăm ca autoritățile să abordeze plângerile privind tratamentul umilitor și degradant, pe care le-am primit în timpul vizitei noastre în tabără în decembrie 2022. Federația Rusă nu a înființat nicio tabără, iar prizonierii de război sunt ținuți în mod regulat în detenție.

În ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război ucraineni, suntem, de asemenea, profund îngrijorați de execuția sumară a 15 prizonieri de război ucraineni la scurt timp după ce au fost capturați de forțele armate ruse. Antreprenorii militari și de securitate ai Grupului Wagner au comis 11 dintre aceste execuții.

Dintre cei 203 prizonieri de război ucraineni pe care i-am intervievat, 67% au căzut în mâinile forțelor rusești după ce comandanții au negociat capitularea lor. În aceste cazuri, am observat o protecție mai bună pentru aceștia la începutul captivității lor.

Cu toate acestea, majoritatea prizonierilor de război ucraineni care au fost capturați în timpul bătăliei au fost torturați sau maltratați înainte de încarcerare. Membrii forțelor armate ruse și ai Serviciului de Securitate rus i-au torturat și maltratat pentru a le extrage informații militare, pentru a-i intimida sau umili sau ca formă de răzbunare. Formele de tortură au inclus bătăi, electrocutare sau, în mai multe cazuri, împușcarea sau înjunghierea în picioare. Execuțiile simulate au fost, de asemenea, frecvente. Raportul descrie un caz, în care un prizonier de război a murit din cauza rănilor suferite la câteva ore după ce a fost torturat.

Condițiile pentru mulți prizonieri de război ucraineni au fost șocante.  Un prizonier de război cu care am vorbit ne-a spus – și citez – „Ni s-a oferit doar suficientă mâncare pentru a ne menține în viață”. Accesul la îngrijiri medicale era adesea insuficient sau indisponibil, ceea ce ducea uneori la consecințe grave. Raportul documentează faptul că cinci dintre ei au murit în internare, se pare că din cauza lipsei de asistență medicală.

Numărul de cazuri documentate de tortură și rele tratamente în timpul internării în penitenciare este șocant – peste 84% dintre ei au fost supuși unor astfel de rele tratamente. Personalul penitenciarelor a supus prizonierii de război la așa-numitele „bătăi de bun venit” la sosirea lor, i-a bătut și electrocutat în mod regulat în timpul inspecțiilor în celule sau în timp ce îi plimba prin facilități. Membrii serviciilor penitenciare federale rusești (FSIN) și cei responsabili de multe locuri de internare din teritoriile ocupate de Rusia s-au angajat sistematic în astfel de practici împotriva prizonierilor de război. Foștii prizonieri de război le-au spus colegilor noștri că se temeau de ieșirile săptămânale la duș, care se terminau în mod inevitabil cu bătăi și umilințe, adesea cu conotații sexuale. Am documentat faptul că cinci prizonieri de război au murit din cauza rănilor suferite în timpul torturii în timpul internării.

RECOMANDĂRI

Cruzimea și impactul pe scară largă asupra civililor la care am asistat în ultimul an vor continua, cu excepția cazului în care ambele părți implicate în conflict vor asigura respectarea deplină a dreptului umanitar internațional. 

Iar atunci când au loc încălcări, trebuie să se ia măsuri prompte, în primul rând în rândurile armatei însăși, dar și prin anchete și urmăriri penale complete și eficiente ale celor responsabili de actele comise și ale celor aflați la comandă. Cazurile de execuții sumare, tortură, rele tratamente, detenție arbitrară și violență sexuală nu trebuie să fie lăsate să continue. 

A trecut mai bine de un an de când Federația Rusă a lansat atacul armat împotriva Ucrainei, care a dus la încălcările pe care le-am prezentat astăzi.

Facem din nou apel „la respectarea sfințeniei vieții, la demnitatea umană, la respectarea principiului umanității”.

Vă mulțumim.

Exit mobile version