Site icon Editia de Dimineata

Opera Aperta: cai putere, jazz, swing, flamenco și Macbeth-ul lui Verdi

Nici nu s-au stins bine ecourile TIFF, că la Cluj-Napoca se pregătește un alt eveniment de proporții. Pregătește-te să fii fascinat!

Opera Aperta este pregătită să te provoace și să te uimească cu noi experiențe și în acest an. Între 29 iunie și 3 iulie, unul dintre cele mai așteptate festivaluri de profil din România revine în Piața Unirii și propune șase evenimente, fiecare cu specificul și unicitatea lui. Intrarea va fi liberă!

Deschiderea

Deschiderea este miercuri, 29 iunie, pe ritmurile reinterpretate ale unor artiști precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dean Martin sau Louis Armstrong. The Golden Age, presented by Wens Travel te va transpune în epoca minunată a jazz-ului și swing-ului, într-un cadru aparte.

Spectacolul va avea loc în Opera Lounge, de la ora 20:30, un spațiu amenajat, pentru prima oară, în Piața Unirii, ca loc de întâlnire și spectacole pentru fanii festivalului. Locurile pentru acest eveniment restrâns au fost deja epuizate, așa că așteptăm iubitorii de operă la celelalte spectacole, pentru care nu este necesară o rezervare prealabilă a locurilor.

Joi, 30 iunie, se deschide scena mare din Piața Unirii, iar de la 21:00 vine un concert-experiență ce-ți va rămâne multă vreme întipărit în memorie. Șase artiști ai Operei Naționale Române, toți motocicliști pasionați, vor schimba, pentru prima dată, smoking-urile și rochiile de seară cu ținute de bikers, într-un concert cu motoare, lumini puternice și hit-uri internaționale. Soliștii Florin Estefan, Diana Țugui, Iulia Merca, Cristian Mogoșan și Simonfi Sandor vor fi acompaniați în această aventură de celebrul pianist Mihai Diaconescu, cel care a făcut deja înconjurul marilor scene ale lumii, începând cu Filarmonica din München, la doar 12 ani. Ride on Harmony, pentru că așa se intitulează evenimentul, este oferit în parteneriat cu Transilvania Bikers, iar spectatorii doritori pot veni în Piață direct pe motocicletă.

La Negra Noche

Vineri, 1 iulie, dirijorul invitat, Cristian Spătaru, absolvent al Universității de Muzică și Arte din Viena și laureat al premiului „Cel mai bun dirijor român”, va conduce spectacolul La Negra Noche, în timp ce, a doua zi, de la ora 21:00 te așteaptă Luxuria, un spectacol-senzație semnat de Barcelona Flamenco Ballet, cu fragmente teatrale și elemente de flamenco tradițional și modern, jazz și balet.

Festivalul se încheie duminică, 3 iulie, cu Macbeth, una dintre cele mai de succes producții ale Operei clujene, aflată sub conceptul regizorului Rareș Trifan, și cu doi invitați de marcă: baritonul George Petean, solist liric ce a interpretat pe cele mai mari scene ale lumii (Opera din New York, Teatro Real din Madrid, Théâtre du Capitole, Toulouse, Opéra de Monte-Carlo), și Valentina Boi, deja o soprană cunoscută pe scena Operei clujene, fiind prezentă, în calitate de invitată, la multiple reprezentații operistice de succes.

Pe lângă seria de spectacole, Opera Aperta se transformă și într-un spațiu de dezbateri, în cadrul Simpozionului Național Opera Aperta, organizat în parteneriat cu Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” și Institutul Goethe din București, dar și într-un cadru expozițional. Te invităm să admiri afișele create pe parcursul anilor și dedicate evenimentului Opera Aperta, fiecare cu specificul și povestea sa.

Creațiile sunt realizate de Anca Pintilie, în colaborare cu fotograful Nicu Cherciu.

 

Exit mobile version