Site icon Editia de Dimineata

Operatorul Nord Stream, sucursală Gazprom, a încheiat prima parte a anchetei privind avariile din septembrie

Operatorul Nord Stream, sucursală Gazprom, anunţă finalizarea primei părţi a anchetei privind avariile din septembrie. Nu ar fi vorba de un accident, ceea ce şi Occidentul a avansat ca ipoteză, vorbind de un act clar de sabotaj. Anchetatorii ruşi spun că vor continua analiza datelor culese din Marea Baltică.

Sucursala Gazprom cu sediul în Elveţia a anunţat azi finalizarea primei părţi a anchetei, după ce ruşilor li s-a permis accesul în zona economică exclusivă a Suediei.  Aceştia au anunţat că au găsit două cratere create tehnologic, între care conducta a fost distrusă.

Cratere de până la 5 metri

Craterele de trei până la cinci metri adâncime s-ar găsi la aproximativ 250 de metri unul de celelalt. Între acestea, conducta a fost distrusă, iar fragmente din aceasta au fost dispersate la aproape 250 de metri, se arată în raportul preliminar al anchetatorilor, care pare, aşadar, să favorizeze ideea unor explozii puternice care au afectat gazoductele.

În orice caz, este clar că nu a fost vorba de un accident, ceea ce şi Occidentul a avansat ca ipoteză, vorbind de un act clar de sabotaj.

Anchetatorii ruşi spun că vor continua analiza datelor culese din Marea Baltică. Moscova a găsit însă deja un posibil vinovat – Marina Britanică, după cum spunea zilele acestea ministerul rus al Apărării.

Rusia vede Marea Britanie ca pe o putere occidentală deosebit de perfidă

Rusia vede Marea Britanie ca pe o putere occidentală deosebit de perfidă despre care preşedintele Vladimir Putin spune că plănuieşte să distrugă Rusia şi să-şi însuşească vastele ei resurse naturale.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Marea Britanie împreună cu Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus unele dintre cele mai severe sancţiuni din istorie şi au furnizat arme pentru a ajuta Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a declarat că membri ai marinei britanice au aruncat în aer gazoductele Nord Stream, acuzaţie respinsă ca falsă de Londra care spune că are scopul de a distrage atenţia de la eşecurile armatei ruse în Ucraina.

Miercuri, Moscova a convocat ambasadorul britanic, pentru a-i înmâna dovezile privind implicarea Marii Britanii în recentul atac cu drone asupra flotei ruse din Crimeea şi în sabotarea conductelor Gazprom. „Nu există nicio îndoială privind implicarea serviciilor secrete britanice. Opinia publică va fi pusă la curent cu elementele care vor fi transmise ca probe părţii britanice”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Exit mobile version