Site icon Editia de Dimineata

Opinia unui psiholog: Interdicția Rusiei privind schimbarea de sex echivalează cu „tortura”

La 21 iunie, Duma de Stat a Rusiei a votat interzicerea serviciilor de asistență pentru afirmarea genului pentru toate persoanele transgender.

Interdicția se referă la orice „intervenții medicale care vizează schimbarea sexului unei persoane” și interzice persoanelor transgender să-și schimbe numele și indicatorul de gen din documentele oficiale.

Interzicerea tranziției legale și medicale privind identitatea de gen reprezintă cea mai recentă accentuare a reprimării de către Rusia a drepturilor LGBTQ+, scrie Codastory.

Potrivit spuselor lui Egor Burțev, psiholog clinician care a lucrat cu pacienți transgender și LGBTQ+ în Rusia peste zece ani, desființarea serviciilor de asistență pentru afirmarea genului echivalează cu „tortura”.

Burțev, care a părăsit Rusia în aprilie 2022 din cauza faptului că se temea pentru siguranța sa și care acum locuiește în Lituania, este îngrijorat că noua lege va declanșa o criză de sănătate mintală în comunitatea trans din Rusia, va amplifica stigmatizarea cu care se confruntă rușii LGBTQ+ și va provoca acte de violență împotriva persoanelor transgender din Rusia.

„Vor fi închise toate canalele de îngrijire medicală posibile. Persoanele transgender nu pleacă nicăieri. Acestea nu pot schimba ceea ce simt, nu-și pot schimba identitatea de gen pentru că le-au ordonat autoritățile.

Aceste persoane sunt „aruncate peste bord”. Și aș echivala asta cu tortura: privarea persoanelor transgender de asistență medicală, de terapie hormonală și de orice ajutor psihologic care ar fi putut fi disponibil.

Persoanele transgender au rămas pe de-întregul fără ajutor și într-o situație cumplită, caracterizată de frică, umilire, discriminare, stigmatizare”, avertizează psihologul.

Exit mobile version