Site icon Editia de Dimineata

Oraș roman și sute de artefacte, descoperite în Anglia (FOTO)

Rămășițele unei vaste așezări romane au fost descoperite de o echipă de arheologi care lucrează de-a lungul unei viitoare rute feroviare de mare viteză din Anglia (HS2). Sute de monede romane, bijuterii, ceramică și o pereche de cătușe s-au aflat printre artefactele care au fost descoperite în apropierea unui sat din Northamptonshire.

HS2 este un proiect la scară largă, menit să creeze legături feroviare de mare viteză între Londra și marile orașe din centrul și nordul Angliei.

Situl, cunoscut sub numele de Blackgrounds, datează din jurul anului 50 e.n., deși inițial a găzduit un sat din epoca fierului, datând din jurul anului 400 î.e.n. Fiind un drum din epoca fierului, peste 30 de case au fost găsite în apropierea vestigiilor romane. Arheologii cred că satul din epoca fierului s-a dezvoltat într-o așezare romană bogată. Se crede că zona s-a dezvoltat în timp și a devenit mai bogată, fiind construite noi drumuri și clădiri din piatră.

O zonă prosperă

Un drum roman de aproximativ 10 metri lățime străbate așezarea, depășind cu mult maximumul normal de aproximativ patru metri. Experții cred că acest drum considerat excepțional indică faptul că așezarea a fost cândva o zonă aglomerată, cu sute de care ce intrau și ieșeau cu mărfuri.

Atelierele descoperite, cuptoarele și câteva fântâni sugerează că orașul ar fi fost o zonă plină de viață și aglomerată la apogeu. Pe lângă practicile industriale, au fost descoperite și fundațiile clădirilor folosite ca locuințe.

 

Au fost găsite peste 300 de monede romane, ceea ce sugerează un volum semnificativ de comerț în zonă. De asemenea, au fost descoperite vase de sticlă, obiecte de ceramică decorativă, bijuterii și urme produse cosmetice – cum ar fi galena minerală, care a fost zdrobită și amestecată cu ulei, pentru a crea un produs de machiaj.

Calitatea solului, care este de o culoare roșie aprinsă în unele părți, sugerează că în zonă s-au desfășurat activități care implicau ardere, precum fabricarea pâinii, prelucrarea metalelor și ceramica. O pereche de cătușe descoperite ar putea fi, de asemenea, o dovadă a muncii sclavilor sau a activității criminale.

Artefactele vor fi curățate și examinate de specialiști, în timp ce se cartografiază dispunerea zonei și detaliile clădirilor.

Blackgrounds este unul dintre cele peste 100 de situri arheologice dintre Londra și Birmingham, pe care HS2 le-a examinat încă din 2018.

Foto: HS2 Ltd (via CNN)

Exit mobile version