28 septembrie 2022, 0:06

Oraşe de evitat din România. Clasamentul pe care trebuie să-l știi

Un studiu al agenţiei de marketing D&D Research arată costul vieţii din țara noastră, dar și un top al oraşelor în care merită să trăieşti.

În acest an, costul vieții este cu mult mai mare decât în urmă cu cinci ani.

După un an de criză era şi normal ca în România să crească costul vieţii, care a încetinit puţin în 2020. Cu toate acestea, comparativ cu 2013, costurile sunt mult mai mari. De fapt, unele preţuri au crescut la rate alarmante în 2020. Din fericire, nu toate preţurile urmează această tendinţă, dar în majoritatea cazurilor vedem creşteri ale preţurilor care depăşesc inflaţia. Cu alte cuvinte, costul vieţii creşte anual”, transmit reprezentanţii agenţiei de marketing D&D Research, potrivit playtech.ro.

Orașele în care merită să trăieşti, dar şi costurile sunt pe măsură sunt: Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu,  Braşov, Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi.

Topul orașelor care trebuie evitate: Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani, Brăila. Acest clasament a fost realizat prin perspective foarte mici în a găsi un loc de muncă bun.

Costul vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de altă parte, percepţia despre costul vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş. Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai ”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research, mai amintește adevarul.ro.

Dacă vrei să te muți în Capitală trebuie să știi că peste 15.000 de respondenţi au spus că trebuiesc evitate cartierele: 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari, Lujerului.

Cartiere care ar trebui luate în calcul: Titan, Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu, Baba Novac, Aviaţiei, Tineretului, Băneasa, Drumul Taberei.

sursa foto:impact.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol