Site icon Editia de Dimineata

Orwell trăiește, iar Fratele cel Mare conduce China. Tenismena Shuai Peng a fost ștearsă cu totul din www-ul chinez

China contraatacă în cazul tenismenei chineze date dispărute, și are cu ce. Modul de reacție se suprapune fidel romanului “O mie nouă sute optzeci și patru” al lui George Orwell.

În romanul britanicului, în funcție de interesele Partidului, orice urmă a vreunui eveniment, lucru (articol de ziar, carte, etc.) ori persoană poate lua calea „găurilor de memorie”, ajungând scrum, și fiind cu desăvârșire uitat, înlocuit sau modificat.

Pentru că – și aici este una dintre cheile romanului:

„Cine controlează trecutul controlează viitorul.

Cine controlează prezentul controlează trecutul”.

Dar să revenim la subiectul Shuai Peng.

Beijingul îa încercat să minimalizeze povestea şocantă a jucătoarei de 35 de ani, care a susţinut că a fost violată de fostul vicepremier, Zhang Gaoli.

Au apărut poze ca din întâmplare, cu ea la un restaurant, o filmare participând la o școală de tenis, alături de niște copii, pentru a se demonstra că totul este în regulă.

Ceea ce se întâmplă, în aceste zile, în controversatul caz al lui Shuai Peng nu face altceva decât să strice şi mai mult imaginea acestui  regim dictatorial. Ceea ce se întâmplă acum cu Shuai Peng ne arată că în China, dacă deranjezi, dacă eşti incomod, poţi să dispari, să fii şters, pur şi simplu.

La propriu!

Potrivit unei anchete realizate de BBC, numele sportivei a fost şters de pe internetul chinez Weibo, aproape în totalitate! În schimb, o căutare „Shuai Peng” pe Google (motor cenzurat și inaccesibil în China) returnează 29,5 milioane de rezultate!

Conform jurnaliştilor britanici, toate postările de pe Weibo despre cazul Shuai Peng au fost şterse. De asemenea, toate reţelele sociale din China, Douyin (gen TikTok), Kuaishou şi Bilibili (folosite pentru distribuirea clipurilor video) au fost cenzurate pe subiectul Shuai Peng – Zhang Gaoli. Ultimele filmări şi ştiri din presa internaţională despre acest caz nu se mai regăsesc nici ele în presa din China.

În schimb, dacă în www-ul chinez sunt căutate informaţii despre „Zhang Gaoli“ (presupusul abuzator al tenismenei), curg articolele în care fostul vicepremier e prezentat drept un erou naţional.

 

Exit mobile version