Site icon Editia de Dimineata

Ozonoterapia, o formă unică de tratament, tratează cauza bolilor, nu neapărat efectul

Terapia cu ozon este o formă unică de tratament cu administrare atât sistemica, cât și locală, care poate avea diverse forme de administrare, prin care se introduce ozon în organism, crescând astfel nivelul de oxigen din țesuturi.

Ozonul acționează fie direct, în special în cazul virusurilor, bacteriilor, paraziților sau printr-o foarte bună oxigenare a țesuturilor bolnave, fie indirect, stimulând organismul să declanșeze propriile mecanisme de apărare și reparare în cazul diferitelor afecțiuni.

Stimularea celulelor

De remarcat este faptul că se poate obține stimularea celulelor stem cu rezultate terapeutice excepționale.

Este bine știut că un nivel scăzut de oxigenare a țesuturilor determină apariția bolilor, între care un rol deloc de neglijat îl ocupă cancerul sau diversele dezvoltări tumorale.

Prin urmare, ozonoterapia se poate folosi și ca metodă de prevenție pentru anumite boli, inclusiv cancerul.

Dr. Mihai Băican, medic specialist în traumatologie sportivă, cu competențe în ozonoterapie și medicină de urgență, a vorbit, la emisiunea ”Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități, despre terapia cu ozon și medicina regenerativă.

„Este varianta ideală de a folosi ozonoterapia, pentru că discutăm practic de o administrare de oxigen, care are un procent foarte mic, undeva între 3 și 5 % de ozon. Asta obținem din generatorul de ozon, de fapt un amestec de oxigen preponderent și ozon. Deci această terapie, sigur că făcută ca și prevenție, are un rol deosebit de benefic și ne păzește de foarte multe rele. Pacientul se prezintă pentru un consult medical, se evaluează starea de sănătate, constantele biologice, adică analizele de sânge uzuale și se poate face un plan de întreținere, de prevenție” –  Dr.Mihai Băican, medic specialist în traumatologie sportivă, cu competențe în ozonoterapie și medicină de urgență, în direct la ”Serviciul de noapte”.

În momentul de față, există cel puțin un cabinet de  ozonoterapie în fiecare județ, ceea ce face ca această terapie să fie destul de răspândită și relativ ușor accesibilă pacienților.

Arie de acoperire foarte largă

Ozonoterapia are o arie de acoperire foarte largă, dar este de reținut că nu tratează bolile, ci cauzele acestora, spune medicul Mihai Băican.

“În esență, cu ozonoterapia nu tratăm boli, tratăm anumite cauze. Așa cum spuneam, deficitul de oxigen, care apare de cele mai multe ori ca urmare a unei inflamații și practic în acest fel determinăm organismul să își reia procesele fiziologice normale și, pe cale de consecință, să se rezolve o serie întreagă de probleme de sănătate, pentru că altfel, sigur se ridică un mare semn de întrebare: cum de este ozonul bun la atâtea lucruri?”.

Terapia cu ozon reglează sistemul imunitar datorită acțiunii sale unice asupra celulelor sanguine, în timp ce stimulează enzimele responsabile cu încărcarea cât mai bună a hemoglobinei cu oxigen, în vederea transportului la țesuturi.

Medicul Băican a vorbit și despre patologiile în care terapia cu ozon are un rol important.

„Putem vorbi despre efectele directe ale ozonului, acesta fiind bactericid, fiind virucid. Și atunci putem discuta de hepatite, putem discuta de infecții diverse, de HIV, putem discuta de boli autoimune, pentru că efectul autohemoterapiilor, efectul administrării sistemice a ozonului modulează, practic ea restabilește un echilibru. Dacă e nevoie, crește o anumită funcție, dacă e nevoie, o scade, deci ea nu este neapărat un stimulator al sistemului imunitar, pentru că de altfel, într-o boală autoimună nu ne dorim acest lucru. Ne dorim din contră, să modulăm răspunsul imun astfel încât acesta să nu mai suprareacționeze și să creeze problemele respective. Deci, ozonoterapia se folosește în boli autoimune cu rezultate foarte bune, în patologie vasculară, indiferent că vorbim de picior diabetic sau de arterite obliterante, mecanismele fiind un pic diferite. De asemenea, în boli metabolice, în diabetul atât insulino-necesitant, cât și în celălalt tip doi, în probleme ginecologice, candidoze, infecții HPV, leziuni ale colului, atunci când avem dorința de a îngroșa mucoasa uterină pentru a realiza inseminări în vitro, în patologie osteoarticulară prin administrări locale, infiltrații, injecții subcutanate cu ozon, atunci când vorbim de patologii ale coloanei vertebrale și ale articulațiilor în general”.

Rezultatele terapiei cu ozon se regăsesc rapid în ameliorarea stării generale a pacienților și în îmbunătățirea semnificativă a calității vieții.

În același timp, pacienții sunt protejați de numeroasele efecte adverse sau secundare ale tratamentelor clasice.

VIDEO: Detalii despre beneficiile terapiei cu ozon, în emisiunea Serviciul de noapte, cu dr. Mihai Băican

Exit mobile version