Site icon Editia de Dimineata

Până la un milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat

Până la un milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat, arată o echipă de cercetători europeni în domeniul cancerului, din care face parte și cadru didactic de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, în cadrul unui raport lansat la Summitul European de Cancer 2022.

Summitul European de Cancer 2022, care aduce împreună o echipă extinsă de experți din Europa având cunoștințe detaliate privind cercetarea din domeniul cancerului, a lansat recent un articol în care avertizează asupre pericolului unei epidemii europene de cancer în deceniul următor, dacă slăbiciunile sistemelor de sănătate și cercetarea cancerului nu vor fi abordate urgent de politici publice adecvate.

Pacienții nu primesc tratamente în timp util

Din respectiva comisie a făcut parte și conf. univ. dr. Csaba László Dégi de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a UBB, președintele ales al Organizației Europene a Cancerului (ECO) de la Bruxelles, iar raportul comisiei a fost publicat în jurnalul academic Lancet Oncology.

Raportul evidențiază că medicii au consultat cu 1,5 milioane de pacienți cu cancer mai puțin în primul an al pandemiei, iar unul din doi pacienți cu cancer nu primește intervenții chirurgicale sau chimioterapie în timp util, relatează site-ul Universității Babeș Bolyai.

Pericol de epidemie de cancer

Ei avertizează asupra pericolului unei epidemii europene de cancer în deceniul următor, dacă slăbiciunile sistemelor de sănătate și cercetarea cancerului nu vor fi abordate urgent de politici publice adecvate.

Folosind date precise, de ultimă oră, raportul identifică 12 recomandări cheie pentru a facilita atingerea obiectivului ambițios denumit 70:35; 70% supraviețuire medie pentru toți pacienții europeni cu cancer până în 2035.

Cu aproximativ un milion de diagnostice de cancer ratate în Europa în ultimii doi ani, impactul pandemiei de COVID-19 va încetini rezultatele cercetării cancerului în Europa cu aproape un deceniu. Comisia confirmă concluziile US Cancer Moonshot, susținând în același timp că cercetarea europeană a cancerului are nevoie de o abordare centrată pe pacient, mai degrabă decât tehnologică.

Lacune majore în cercetarea cancerului

Comisia de Oncologie Lancet identifică, de asemenea, lacune majore în cercetarea cancerului în Europa și solicită o dublare a bugetului european pentru acest domeniu, precum și prioritizarea domeniilor de cercetare a cancerului insuficient deservite, inclusiv prevenirea și diagnosticul precoce, radioterapie și chirurgie, implementarea descoperirilor științifice în practica medicală, acțiuni privind egalitatea de gen și un accent mai profund pe rata de supraviețuire.

Pandemia de COVID-19 a dezvăluit slăbiciunile sistemelor de sănătate și cercetare din domeniul cancerului din Europa, care, dacă nu sunt abordate de urgență, vor încetini evoluțiile din această sferă cu aproape un deceniu.

Prioritizarea cercetării cancerului este esențială pentru țările europene

În acest raport, autorii subliniază faptul că prioritizarea cercetării cancerului este esențială pentru țările europene pentru a oferi prețuri accesibile, servicii de calitate superioară și îngrijire echitabilă a pacienților cu cancer.

Raportul observă o discrepanță între pacienții tratați în spitale active în cercetare și cele fără o astfel de activitate, primii având rezultate semnificativ mai bune.

Invazia rusă din Ucraina, o altă provocare uriașă

Invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă o altă provocare uriașă pentru cercetarea cancerului în Europa. Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contributori la cercetarea clinică a cancerului din lume. Multe studii clinice privind cancerul desfășurate în Ucraina includ centre din țările Europei Centrale și de Est și conflictul va determina probabil ca multe dintre acestea să fie întârziate.

Un pericol suplimentar este faptul că industria ar putea considera acest risc prea mare pentru a desfășura cercetări clinice privind cancerul în țările care se învecinează cu Ucraina. Pierderea investițiilor din sectorul privat ar dăuna enorm cercetării cancerului în Europa Centrală și de Est.

Recomandarea comisiei

Comisia recomandă ca, în regim de urgență extremă, comunitatea europeană din domeniu să adune date despre impactul conflictului asupra pacienților, serviciilor adiacente, lipsa medicamente precum și afectarea forței de muncă în Ucraina și în țările vecine.

Raportul prezice, de asemenea, că Brexitul va continua să aibă un impact negativ asupra cercetării europeane a cancerului. Comisia a analizat datele comparând UE28 (inclusiv Regatul Unit) cu UE27 (cu excepția Regatului Unit) și a constatat o diferență semnificativă.

O altă recomandarea cheie a Comisiei Europene Groundshot este asigurarea faptului că Regatul Unit poate continua să colaboreze cu partenerii europeni și să contribuie la activitățile europene de cercetare și inovare în domeniul cancerului.

Exit mobile version