Site icon Editia de Dimineata

„Pandemia s-a încheiat. Acum ne confruntăm cu primul val endemic”

FILED - Christian Drosten, Director of the Institute of Virology at Charité Berlin, attends a presser in Berlin. Photo: Kay Nietfeld/dpa

Șeful secției de virologie de la spitalul Charité din Berlin, Christian Drosten, crede că pandemia de coronavirus din Germania s-a încheiat. „Ne confruntăm cu primul val endemic cu Sars-Cov-2 în această iarnă, în opinia mea, acest lucru înseamnă că pandemia s-a încheiat”, a declarat Drosten într-un interviu pentru Tagesspiegel.

După această iarnă, imunitatea populației va fi atât de extinsă și de rezistentă încât virusul abia dacă va putea trece în timpul verii, potrivit DPA.

Comentând situația din China, unde coronavirusul se răspândește în prezent masiv după renunțarea la politica dzero COVID, Drosten a declarat: „Marea greșeală în China a fost că nu a existat o conștientizare a vaccinării în rândul populației, în special în rândul persoanelor în vârstă”. În opinia sa, campania de vaccinare din Germania și din Europa a fost un pas decisiv în combaterea pandemiei.

Dacă nu s-ar fi făcut nimic, ar fi fost un milion de morți

Dacă nu s-ar fi făcut nimic, ar fi existat un milion de morți sau mai mult în Germania în valurile de până la Tulpina Delta, crede el.  Virusologul a apărat măsurile de limitare a răspândirii virusului: „Nu a fost niciodată vorba de oprirea pandemiei, a fost clar de la început că acest lucru nu era posibil. Dar dacă nu ați fi făcut nimic, ați fi avut un milion de morți sau mai mult în Germania în valurile de până la Delta. Așa că a trebuit să reduceți contactele.”

Medicul de terapie intensivă Christian Karagiannidis crede, de asemenea, că pandemia Corona se va încheia  după această iarnă. „Mă aștept ca pandemia să își urmeze din ce în ce mai mult cursul”, a declarat membrul consiliului de experți Corona pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland.

De asemenea, el consideră că este puțin probabil ca o variantă periculoasă să se răspândească din nou în Germania. Apărarea împotriva coronavirusurilor pare să funcționeze foarte bine, a declarat Karagiannidis, referindu-se la imunitatea asigurată de anticorpi și de celulele T din populație.

„Vedem că numărul îmbolnăvirilor  grave scade din ce în ce mai mult. Nu cred că vom asista la un nou eșec”, a adăugat el. Cu siguranță că va mai exista „un val mic sau altul”, a explicat Karagiannidis, care este președintele Societății germane de terapie intensivă internă și medicină de urgență.

„Dar observăm că situația imunitară a populației este solidă și avem semnificativ mai puțini pacienți cu covid în unitățile de terapie intensivă”, a adăugat el.

Cu actualul val de infecții, medicul crede că s-a atins vârful. „Se întrevede un ușor declin atât în cazul valului actual, cât și al celorlalte boli infecțioase”, a spus el.

Credit foto: Kay Nietfeld/dpa

Exit mobile version