Site icon Editia de Dimineata

Papa Francisc pune ordine în opinii: Plăcerea culinară și cea sexuală sunt „pur și simplu de natură divină”

Nu este pentru prima oară când Papa Francisc stârnește dacă nu comentarii, măcar pune pe gânduri credincioșii și nu numai.

Critic al bigotismului care a făcut uneori legea în cadrul Bisericii Catolice, Papa Francisc consideră că plăcerea culinară şi cea sexuală „sunt pur şi simplu de natură divină”.

O carte cu interviuri

Afirmațiile sunt cuprinse într-un volum de interviuri publicat miercuri în Italia, informează AFP și France24.

„Biserica a condamnat plăcerea inumană, brută, vulgară, dar, în schimb, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, sobră, morală”, a declarat Suveranul Pontif, răspunzând întrebărilor care îi erau adresate de Carlo Petrini, un scriitor şi expert italian în gastronomie.

”Plăcerea vine direct de la Dumnezeu”

„Plăcerea vine direct de la Dumnezeu, ea nu este nici catolică, nici creştină, sau altceva, este pur şi simplu divină”, a subliniat Papa Francisc.

„Plăcerea de a mânca ne foloseşte pentru a ne păstra sănătatea mâncând, la fel cum plăcerea sexuală este făcută pentru a face iubirea să fie mai frumoasă şi pentru a garanta perpetuarea speciei”, a precizat Suveranul Pontif.

Împotriva unei moralități bigote

Papa se opune categoric „unei moralităţi bigote” ce refuză noţiunea de plăcere, care a existat în istoria Bisericii Catolice şi care constituie „o interpretare greşită a mesajului creştin”.

Acea viziune „a făcut uriaşe pagube, care se resimt puternic încă şi în ziua de azi în anumite cazuri”, a deplâns Papa Francisc.

„Din contră, plăcerea de a mânca, la fel ca plăcerea sexuală, vin de la Dumnezeu”, a insistat liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

Admirație pentru un…film

În noua carte, Papa Francisc aminteşte în trecere admiraţia lui necondiţionată pentru filmul „Festinul Babettei”, a cărui acţiune se desfăşoară într-o comunitate protestantă daneză ultra-puritană din secolul al XIX-lea, invitată să participe la un somptuos banchet pregătit de o bucătăreasă franceză care a câştigat la loterie.

„Pentru mine, este un imn adus milostivirii creştine şi iubirii”, a mărturisit Suveranul Pontif.

Cartea

Noul volum, care conţine trei interviuri, se intitulează „Terra Futura, Conversaţii cu Papa Francisc despre ecologia integrală” şi a fost redactat de fondatorul „slow food” – concept creat în anii 1980 pentru a se opune alimentaţiei de tip „fast food”.

Cartea este centrată pe viziunea extrem de socială a Papei Francisc asupra ecologiei, evidenţiată şi în enciclica sa „Laudato Si”, publicată în 2015.

Exit mobile version