Site icon Editia de Dimineata

Paracetamolul luat pe termen lung crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Cercetătorii Universității din Edinburgh susțin că în cazul persoanelor care au valori crescute ale tensiunii arteriale și cărora li se prescrie paracetamol pe o perioadă lungă de timp, riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral ar putea fi crescut, potrivit BBC.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pacienților care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh. Potrivit acestora, administrarea analgezicului pentru dureri de cap și febră este sigură, potrivit BBC.

Alți experți spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a trata durerea cronică, în ciuda faptului că există puține dovezi privind beneficiile sale pe termen lung.

În studiu au fost incluși 110 voluntari. Două treimi au primit medicamente pentru tensiune arterială ridicată sau hipertensiune arterială. Voluntarilor li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu dureri cronice – sau pastile placebo, timp de alte două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale” – mult mai mult decât un placebo, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh.

Un studiu american de amploare a constatat anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atac de cord – dar nu a putut dovedi că una a cauzat cealaltă.

Nici alte studii mai mici nu au reușit să confirme legătura.

Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea crește tensiunea arterială, dar că descoperirea lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung.

Exit mobile version