Site icon Editia de Dimineata

Paradoxul recensământului: În România sunt mai multe femei măritate decât bărbați căsătoriți

O ciudățenie a recensământului efectuat în România iese la iveală după studierea datelor făcute publice recent de INS. Conform acestora, aproape jumătate din populaţia rezidentă (47,9%) cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă).

Ce este ciudat e că sunt căsătoriţi 4.495.500 de bărbaţi şi 4.629.700 de femei, adică am avea cu vreo 135.000 mai multe femei măritate decât bărbaţi însuraţi.

Cum este aşa ceva posibil a explicat tot INS pentru Hotnews.ro:

„Numărul femeilor măritate diferă de cel al bărbaților însurați din două motive.

Primul este acela că la momentul recenzării fie soțul era plecat în străinătate la muncă pe o perioadă de peste 12 luni calendaristice (caz în care el nu mai era luat în evidența populației rezidente), fie soția era măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România”.

Populaţia e formată doar din cetăţenii români, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Adică această populaţie rezidentă exclude emigranţii.

Pe de altă parte, datele INS au arătat că două persoane din 5 nu au fost niciodată căsătorite, iar persoanele văduve reprezintă 5,2% din totalul populaţiei rezidente.

Exit mobile version