Site icon Editia de Dimineata

S-a extins vârsta copilului pentru care părinții pot beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Parlamentul a aprobat un proiect de lege care extinde vârsta copilului pentru care părinții pot beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, de la 7 ani la 12 ani.

Extinderea acestei vârste vine în sprijinul părinților care au copii mai mari de 7 ani și care au nevoie de îngrijire și supraveghere continuă, dar nu beneficiază de sprijin din partea bunicilor sau altor persoane de încredere.

„În prezent, părinţii pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea şi supravegherea unui părinte chiar şi după această vârstă, aşa că mulţi părinţi cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceştia, se văd nevoiţi să-şi consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor.

În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-şi poată lăsa copiii”, a declarat deputatul Radu Panait, unul dintre inițiatorii proiectului.

Proiectul de lege, depus în iunie 2022, modifică OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât să fie extinsă la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinţii să aibă dreptul la concediu şi indemnizaţie.

Durata concediului este de maximum 45 de zile calendaristice pe an, per copil, cu excepția cazurilor în care copilul are boli infectocontagioase, este imobilizat sau suferă intervenții chirurgicale.

Exit mobile version