Site icon Editia de Dimineata

Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani

Copil bolnav

​Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, faţă de până la 7 ani cât este în momentul de faţă, conform unei legi promulgate de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ, depus de USR, a fost adoptat de Camera Deputaților în 23 mai și modifică articolul 26 alineatul 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind extinsă vârsta, de la 7 ani la 12 ani, până la care se pot acorda concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav.

„Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, prevede legea promulgată joi.

Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenţii chirurgicale.

 

Foto Pixabay

Exit mobile version