Site icon Editia de Dimineata

Parlamentul European a actualizat normele privind permisele de conducere

Eurodeputaţii vor ca şoferii să fie mai bine pregătiţi pentru situaţii reale de trafic şi să fie conştienţi de riscuri, în special pentru participanţii la trafic vulnerabili.

Parlamentul European a actualizat normele privind permisele de conducere, astfel încât să fie îmbunătăţită siguranţa rutieră.

Permise de conducere digitale, autoevaluarea capacităţii de a conduce şi atenţie sporită faţă de pietoni sunt printre modificările votate astăzi în plenul de la Strasbourg de eurodeputaţi. Cu un deficit de şoferi de peste jumătate de milion de angajaţi la nivelul Uniunii, noile norme facilitează şi accesul la această profesie.

Eurodeputaţii doresc, de asemenea, ca permisele de conducere să fie valabile cel puţin 15 ani pentru motociclete şi autoturisme şi 5 ani pentru camioane şi autobuze. Aceştia nu sprijină însă reducerea valabilităţii permiselor de conducere pentru persoanele în vârstă, aşa cum a propus Comisia, pentru a evita discriminarea şi pentru a le asigura acestora dreptul la liberă circulaţie şi participare la viaţa economică şi socială.

Potrivit noilor norme, conducătorii auto neexperimentaţi ar trebui să treacă printr-o perioadă de probă de cel puţin 2 ani, iar pentru a atenua deficitul de şoferi profesionişti, eurodeputaţii doresc să permită persoanelor în vârstă de 18 ani să obţină un permis pentru a conduce un camion sau un autobuz cu până la 16 pasageri, cu condiţia să deţină un certificat de competenţă profesională.

Eurodeputaţii doresc, de asemenea, controale obligatorii de sănătate atunci când se eliberează sau se reînnoieşte un permis de conducere. Pentru a sprijini piaţa unică europeană, deputaţii sunt în favoarea introducerii unui permis de conducere digital, disponibil pe telefonul mobil şi pe deplin echivalent cu permisul fizic de conducere.

Exit mobile version