Site icon Editia de Dimineata

Parlamentul European dispune eliminarea referirilor la cancer de pe etichetele sticlelor cu vin

„Există o diferență între consumul dăunător și cel moderat de băuturi alcoolice și nu consumul în sine constituie un factor de risc pentru cancer”. Aceasta este una dintre modificările aduse raportului privind planul de acțiune împotriva cancerului aprobat de Parlamentul European.

Din text a fost eliminată şi referirea la avertismentele de sănătate de pe etichetă fiind introdusă invitația de îmbunătățire a etichetării băuturilor alcoolice prin includerea de informații privind consumul moderat și responsabil de alcool, scrie rainews.it.

„Parlamentul European salvează aproape zece mii de ani de istorie a vinului, ale căror primele urme în lume au fost identificate în Caucaz, în timp ce în Italia există descoperiri în Sicilia încă din anul 4100 î.Hr.”, afirmă președintele Asociaţiei Coldiretti, Ettore Prandini, care a mulţumit parlamentarilor italieni pentru munca în echipă condusă pentru apărarea unui sector în valoare de 12 miliarde în cifră de afaceri, din care 7,1 miliarde la export și care, conform analizei Coldiretti, oferă locuri de muncă, direct sau indirect, la 1,3 milioane de persoane.

„Echilibrul nutrițional trebuie căutat între diferitele alimente consumate în alimentația zilnică și cu siguranță nu condamnând produsul specific. În plus, aceasta este o orientare inconsecventă cu sprijinul acordat de prevedere dietei mediteraneene, considerată un model alimentar sănătos și benefic pentru prevenirea multor boli, inclusiv cancerul, dar care se bazează și pe consumul echilibrat al tuturor alimentelor, începând de la de la paharul de vin la mese”.

Italia este primul producător și exportator mondial de vin cu sticle Made in Italy care, subliniază Coldiretti, sunt destinate în proporție de aproximativ 70% Docg, Doc și Igt, cu 332 de vinuri cu denumire de origine controlată (Doc), 76 de vinuri cu denumire de origine controlată și garantată (Docg) și 118 vinuri cu indicație geografică tipică (Igt) recunoscute în Italia și restul de 30% pentru vinuri de masă.

În Italia, consumul pe cap de locuitor este în jur de 33 de litri pe an, cu o atenție tot mai mare la calitate, la istoria vinului şi la legăturile cu teritoriile, care îi împing pe italieni și pe străini să descopere cramele și companiile vinicole.

Sursa foto: pixabay.com
Exit mobile version