Site icon Editia de Dimineata

Participare în premieră a unui preşedinte irlandez la încoronarea unui rege britanic

Preşedintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins, şi soţia sa, Sabrina, vor asista vineri la Londra la o recepţie organizată de regele Charles al III-lea şi de regina consoartă Camilla la palatul Buckingham, în ajunul încoronării monarhului britanic, relatează agenţia EFE, preluată de AGERPRES.

Aceasta va fi a noua întâlnire între cei doi şefi de stat, care au o bună relaţie de prietenie, deşi niciun preşedinte irlandez, un post cu rol mai degrabă onorific, nu a asistat înainte la încoronarea unui suveran al Regatului Unit.

Ambasadorul britanic la Dublin, Paul Johnston, a subliniat că prezenţa lui Higgins şi a premierului irlandez Leo Varadkar la acest eveniment istoric demonstrează „într-o manieră emblematică” faptul că ambele ţări „au o relaţie strânsă şi unică”, chiar dacă aceasta fost afectată de Brexit în ultimii ani.

Dar încă şi mai semnificativă este prezenţa la încoronare a vicepreşedintei partidului Sinn Fein, Michelle O’Neill, care va participa în calitate de lider al formaţiunii republicane în provincia britanică Irlanda de Nord şi ministru principal ales al guvernului autonom, care însă este în continuare suspendat de mai mult de un an.

Michelle O’Neill a amintit că „trăim în vremuri de mari schimbări” în care trebuie „să respectăm aspiraţiile noastre diferite, dar în mod egal legitime”, astfel încât „să ne concentrăm asupra viitorului şi oportunităţilor pe care le oferă deceniul următor”.

Liderul Sinn Fein, partid care este ramura politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), inactivă în prezent, a participat anul trecut în septembrie la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, un semnal al progreselor în îmbunătăţirea relaţiilor între republicani şi Coroana britanică.

Mai mult, invitaţia transmisă către Sinn Fein de noul monarh ilustrează încă un pas în procesul de depăşire a conflictului trecut, care a afectat direct familia regală odată cu atentatul prin care IRA a provocat în anul 1979 moartea Lordului Mounbatten, unchiul tatălui lui Charles al III-lea şi faţă de care acesta din urmă era foarte apropiat.

Fiecare gest contează în politica nord-irlandeză, care trece acum prin încă una din numeroasele crize odată cu veto-ul pe care Partidul Democratic Unionist (DUP) l-a opus acordurilor comerciale post-Brexit convenite între Londra şi Bruxelles pentru Irlanda de Nord. Aceşti unionişti pro-britanici se opun în prezent formării unui guvern în care să împartă puterea cu Sinn Fein, după victoria istorică a celor din urmă la alegerile din luna mai anul trecut pentru Adunarea Irlandei de Nord.

Exit mobile version