Site icon Editia de Dimineata

Pasionat de arhitectură? Mergi în aceste orașe și plimbă-te prin ele cu nasul pe sus

Orașele, acele orașe cu trăsături memorabile, distincte, pot fi cunoscute în multe feluri – prin oamenii lor, prin gastronomia tipică, prin festivalurile autentice. Unele au însă ceva în plus, acel ceva ce le umple de farmec, atractivitate și le îmbracă în stilul original. E vorba de arhitectura ce poate transforma un oraș banal în unul pur și simplu măreț, de neuitat.

Pentru pasionații de călătorii urbane, de arhitectură și de frumos, am căutat câteva orașe din lumea largă ce își cuceresc vizitatorii și cu stilul arhitectural ce le este propriu. Sunt orașe unde te poți plimba nestingherit cu nasul pe sus privind și admirând clădiri și monumente impresionante. Iată câteva din acestea – ordinea în care sunt menționate orașele nu are relevanță.

Florența, Italia | Sursa foto: Pixabay

Florența, Italia

Nu e de mirare că Florența i-a provocat lui Stendhal un sindrom ce a rămas cu numele lui și îi face pe mulți să treacă prin senzația că se învârte lumea cu ei. Momentul acesta covârșitor a fost povestit de scriitorul francez după ce a vizitat orașul italian în 1817. Când a ieșit din biserica sfintei Cruci (Basilica di Santa Croce), unde se află și mormintele lui Machiavelli, Michelangelo, Galileo, Rossini, copleșit de toate lucrările mărețe pe care le-a admirat, picioarele au început să-i tremure și inima să-i bată nebunește.

Orașul cu coloane și domuri poate produce asemenea stări mai ales celor care, în graba lor, exagerează din dorința de a vedea totul. Mulți cad victime așa-numitului sindrom Stendhal și sunt cuprinși de năuceală, confuzie, slăbiciune. Acest sindrom se poate declanșa atunci când omul se află în fața unor opere de artă ce-l impresionează peste măsură și îl năpădesc inclusiv prin cantitate. În 1979 acest sindrom a primit numele Stendhal, după ce a fost observat la multe alte persoane.

Florența, Italia | Sursa foto: Pixabay

Până la urmă, Florența este orașul de unde, în secolul al XIV-lea, a pornit în toată Europa mișcarea renascentistă iar în arhitectură au apărut structurile simetrice, echilibrate. Catedrala – Domul din Florența –, finalizată în 1436, Basilica Santa Maria Novella sau Palazzo Pitti sunt câteva din monumentele impresionante ce atrag atenția oricui în vizită prin Florența.

Sankt Petersburg, Rusia| Sursa foto: The Telegraph

Sankt Petersburg, Rusia

Barocul, cu severitatea lui,  neoclasicimul, cu nostalgia după vechile forme grecești și romane, la care

s-au strecurat elemente tradiționale ruse-bizantine, iată aici un amestec inedit de stiluri ce dau farmec acestui oraș cu ieșire la marea Baltică și cu nopți albe. Localnicii îl numesc deseori Piter, după cel care l-a fondat în 1703, țarul Petru cel Mare.

O plimbare prin Centrul istoric din Sankt Petersburg, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, e o lecție de artă, cultură, istorie. Unul din cele mai cunoscute monumente este Palatul de Iarnă, folosit între 1732 și 1917 de monarhii ruși ca rezidență oficială; astăzi este Muzeul Ermitaj.

Palatul Ecaterinei – Sankt Petersburg, Rusia| Sursa foto: Pixabay

Cum barocul părea prea strict cu imaginația, chiar aspru în felul lui, a trebuit să se inventeze și altceva. Și așa a apărut acel stil excentric, cu decorațiuni în abundență, numit rococo. Și poate că nicăieri nu s-a potrivit acest stil mai bine decât în vremea țarilor. Palatul Ecaterinei, ce se află la aproximativ 30 de kilometri de Sankt Petersburg, în orășelul Pușkin, a fost construit la cererea împărătesei Ecaterina, în 1717. Deși de-a lungul vremurilor a trecut prin distrugeri diferite, a fost renovat în mare parte și uimește și azi vizitatorii cu extravaganța lui.

Cartagena, Columbia| Sursa foto: Civitatis

Cartagena, Columbia

Fondat de spanioli în 1533, orașul columbian a primit numele după cel din Spania, aflat pe coasta Mediteranei. Orașul e cunoscut, admirat, vizitat pentru farmecul străzilor încadrate de clădiri coloniale, fiind de altfel una din cele mai populare destinații turistice din Columbia. Culorile vii de pe fațade, balcoanele înflorate, arhitectura în special în stil colonial pot face aici, cum nota un turist, ca o zi mohorâtă să devină pur și simplu însorită.

Cu numeroase străduțe, piețe, biserici, mănăstiri, Cartagena e vie, plină de povești, de culoare, de istorie. Printre recomandările turiștilor: Centrul Vechi, în patrimoniul UNESCO din 1984, Iglesia de San Pedro Claver (Biserica Pedro Claver), mănăstirea La Popa, aflată pe o colină în apropiere, la 150 metri altitudine, Castillo de San Felipe (Castelul San Felipe).

Barcelona, Spania| Sursa foto: Pixabay

Barcelona, Spania

O plimbare prin Barcelona este și o călătorie prin lumea ingenioasă, îndrăzneață și colorată a arhitectului catalan Antoni Gaudí. Iubitor al naturii, lucrările lui au elemente distincte, simple, vii și cu accentuate linii moderne. Se spune că în 1878, anul când a absolvit Școala de Arhitectură din Barcelona, directorul instituției a declarat: „Domnilor, suntem aici împreună fie alături de un geniu, fie alături de un nebun”.

După secole, Gaudí e privit ca un arhitect genial. Stilul lui ce a cunoscut numeroase influențe rămâne aparte în istoria arhitecturii.

Barcelona, Spania| Sursa foto: Pixabay

Spiritul tânăr, vioi, creativ, ce domină acest oraș spaniol și i-a schimbat fața vine și de la arta lui Gaudí împrăștiată prin toată Barcelona. Evident, cea mai cunoscută și impresionantă lucrare a lui este Sagrada Família.  „O catedrală modernă şi una din cele mai urâte clădiri din lume”, scria George Orwell în Omagiu Cataloniei, despre Sagrada Familia. Casa Vicens, Parc Güell, Colònia Güell și Casa Milà sunt alte câteva proiecte ce au semnătura lui Antoni Gaudí.

Shanghai, China| Sursa foto: Pixabay

Shanghai, China

Este orașul ce a trecut prin schimbări absolut impresionante, într-un ritm amețitor. Începând cu anii 1920-30, Shanghai a început să se dezvolte, să înflorească văzând cu ochii – lumea privea cum apăreau ca-n poveste alte și alte clădiri moderne. Originalitatea acestui oraș stă în evoluția lui rapidă și într-o inedită fuziune a tradiționalului cu modernul.

Turnul Jin Mao, cu înălțimea lui de 420,5 metri, Centrul Financiar, cu 492 de metri și 101 etaje, turnurile Shanghai, cu 632 de metri, și Oriental Pearl, de „numai” 468 de metri, sunt unele din cele mai fotografiate clădiri din Shanghai, parte contemporană a arhitecturii asiatice.

Atena, Grecia| Sursa foto: Pexels

Atena, Grecia

Atena înseamnă reîntoarcere la clasic, la arhitectura din vremurile Greciei antice, cu ruine vechi, vechi, de secole înaintea erai noastre. Coloane masive ori zvelte susțin de veacuri temple ce adăpostesc sculpturi și zeități. Arhitecții greci au știut să creeze cu excelență acele clădiri unice, cu efecte optice și geometrie rafinată, într-o armonie a simplității desăvârșite.

Atena, Grecia| Sursa foto: Pexels

Aici e locul clădirilor clasice – Partenonul, templul zeiței Atena, construit între anii 447-432, sau celebrele propilee realizate de arhitectul Mnesicles –, și al celor neoclasice: Biblioteca Națională a Greciei, deschisă în 1829, Universitatea din Atena, din 1837, ori muzeul Benaki deschis în 1930. Deși orașul rămâne atractiv pentru turiști în special pentru monumentele lui clasice, fără îndoială Atena nu a rămas orașul unui singur stil. O serie de clădiri noi au apărut și apar, printre acestea, turnurile Atenei, sau Centrul Cultural Onassis, proiectat într-un stil contemporan.

Marrakesh, Maroc| Sursa foto: Pixabay

Marrakesh, Maroc

Este locul ce rămâne în memoria călătorului și prin  prezența raidurilor– casele tradiționale locuite de cei bogați. Acestea sunt palate frumoase, elegante, ascunse după o ușă minisculă. Fiecare riad are o curte și grădină interioară cu o fântână arteziană în mijloc. Ferestrele nu sunt niciodată la stradă în aceste case iar zidurile din lut ce le înconjoară asigură discreția și intimitatea și au farmecul lor.

Mulțimea acestor case la care se adaugă moschei, minarete, mozaicuri minunate dau o notă aparte orașului și provoacă la o călătorie deosebită, prin alte secole.

Dubai | Sursa foto: Pixabay

 

Dubai, Emiratele Arabe Unite

Orașul contemporan cu desăvârșire, cu clădiri ce sunt deja recunoscute de toate lumea. În decurs de câțiva ani, s-a transformat enorm și a devenit orașul cu unele din cele mai înalte clădiri din lume – de la 23 Marina și Princess Tower la Burj Khalifa, cu înălțimea de 828 de metri.

 Arhitecți contemporani au modelat acest loc și nimic nu i-a oprit de a intra în frenezia designului integrat în aer liber. Creativitatea lor s-a adaptat mediului și rezultatul a fost transformarea unui micuț sătuc de pescari într-un oraș cu cele mai spectaculoase peisaje urbane.

Exit mobile version