Poate vă întrebați ce a stat în spatele celor mai recente acțiuni ale partidului AUR, printre care se numără proteste în stradă, agresarea unor parlamentari și chiar amenințări cu arme albe. Ei bine, totul a pornit de la o teorie a conspirației care susține că o anumită instituție a statului le va lua românilor copiii.
În centrul acestei idei este legea privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, prin care este înființat Observatorul Național al Copilului. Partidul AUR, împreună cu susținătorii săi, afirmă că această lege ar permite statului român să despartă familiile.
Un video realizat de deputatul AUR Mihai Lasca, care a strâns peste 66 de mii de like-uri, explică cel mai bine această teorie a conspirației și cum proiectul de lege a fost manipulat în discursul public de diverse personaje.
De asemenea, site-urile frecventate de simpatizanții ideilor extremiste prezentau proiectul de lege ca o încercare a statului de a răpi copiii. Motivele sunt similare cu cele prezentate de deputatul AUR pe TikTok și prezentau serviciile de protecție ale copilului din alte țări europene într-o lumină negativă.
Realitatea este, însă, că Observatorul Copilului nu are ca scop destrămarea familiilor, ci tocmai opusul: prevenirea despărțirii copilului de părinți, după cum reiese și din denumirea legii.
Despre Observatorul Național al Copilului, și încrengătura de teorii ale conspirației legată de acesta, la ”Pastila de (dez)informare”, de la Digi24, de joi până luni, într-o producție marca mediastandard.ro și editiadedimineata.ro, care poate fi urmărită și pe YouTube.
Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, au lansat un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.
Este un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.