Site icon Editia de Dimineata

Pastila de (dez)informare, la Digi24: despre diferența dinre misinformation, disionformation și fake news

Este din ce în ce mai ușor pentru o știre neadevărată să se infiltreze prin canalele noastre de informare. Cu ajutorul noilor tehnologii, internauții generează credibiliate, iar viteza internetului răspândește numaidecât informațiile greșite. Însă nu tot ce nu este adevărat este fake news.

Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, lansează un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.

V-a surprins, probabil, un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

În episodul din această săptămână, prezentăm trei cazuri în care informațiile au ajuns la televizor fără ca jurnaliștii să realizeze că acestea sunt false – cu un pic de umor. Însă discutăm și diferența dintre misinformation (lipsa de informare), disinformation (distribuirea de informații false în mod voit) și fake news (informații false distribuite cu intenție, sub formă de știre).

Cu toții greșim. Iar cum jurnaliștii sunt și ei oameni, mai greșesc și ei. Atunci când un jurnalist dă o informație falsă, dar nu știe că e falsă, este MISINFORMATION.

Pe de altă parte, DISINFORMATION este o informație falsă, dar care este răspândită în mod voit pentru a înșela oamenii.

În final avem FAKE NEWS, care este tot o informație falsă, răspândită tot în mod intenționat, dar care este prezentată sub formă de știre.

Emisiunea “Pastila de (dez)informare” poate fi urmărită la Digi24 în fiecare săptămână, de joi până luni, dar și pe contul de YouTube.

Exit mobile version