Site icon Editia de Dimineata

Pastila de (dez)informare, la Digi24: Incendiile de pădure se răspândesc repede, dar la fel de repede circulă și dezinformarea

În timp ce majoritatea canalelor de știri americane titrau despre „cea mai proastă calitate a aerului” din orașul New York, chiar în partea de nord a continentului avea loc un dezastru natural. Poate că ați văzut TikTok-uri despre orașul New York învăluit în fum, scos din filmele post-apocaliptice. Poate știți și că incendiile masive de vegetație din Canada vecină au dus la scăderea dramatică a calității aerului.

Cu toate acestea, la fel ca multe alte subiecte care inflamează, motivul incendiilor de vegetație a fost supus discuțiilor, iar explicațiile științifice au fost înlocuite de unele mai facile.

Incendiile de pădure se răspândesc repede, dar la fel de repede circulă și dezinformarea. Unii oameni cred că incendiile din Canada nu au fost întâmplătoare, ci provocate de om.

O astfel de teorie dă vina pe Antifa, o mișcare care se opune ideologiei militante de extremă dreapta. Ideea a circulat pe forumuri QAnon încă din luna mai, când incendiile din Canada au început. „Piromanii Antifa se apucă mai devreme [de treabă] în acest an. Așteptați-vă la o creștere exponențială a incendiilor de vegetație, pe măsură ce cabala dă foc la tot”, afirma un utilizator.

O altă variantă, înaintată de un politician canadian populist și fost ministru de Externe, îi găsește vinovați pe activiștii de mediu. Motivul ar fi atragerea atenției asupra schimbărilor climatice.

Explicația pentru aceste incendii „ciudate” este simplă: Canada, ca și restul Americii de Nord, se confruntă cu o căldură și o secetă record. Acest lucru atrage, de asemenea, mai multe fulgere, care lovesc pădurile cu arbori uscați și declanșează incendii. Într-un sezon normal, jumătate din incendiile din Canada sunt declanșate de fulgere.

Incendiile de vegetație nu sunt chiar atât de neobișnuite. În fapt, schimbările climatice au acutizat acest fenomen. La nivel european, anual se înregistrează creșteri ale suprafețelor afectate de incendii.

Pastila de (dez)informare, de la Digi24, vă aduce explicațiile necesare desființării teoriilor cospirației. Ca de obicei, săptămânal, de joi până luni, într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, au lansat un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou, lămuritor.

Un format tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

Exit mobile version