Site icon Editia de Dimineata

Pastila de (dez)informare, la Digi24: Săriți, vine ambulanța neagră!

Vă mai amintiți isteria cu Ambulanța Neagră? Dintr-un zvon a mai fost doar un pas până la isterie. Inclusiv presa a abordat subiectul Ambulanței Negre.

Unii oameni cred că a răpit copii și le-a recoltat organele, alții că a făcut transfuzii de sânge pentru bogați. Mitul Ambulanței Negre mai este prezent și astăzi în mentalul colectiv.

Un tânăr din Prahova a fost identificat de mai multe surse ca fiind în spatele poveștii din 2007 – însă mitul a avut o dimensiune mult mai mare, încă de dinainte de căderea blocului sovietic.

Mitul Volgăi negre, predecesoarea Ambulanței Negre, s-a răspândit în anii 60-70, în țări precum Polonia, Rusia, Ucraina și România.  Potrivit versiunilor răspândite în diferite țări, a fost condusă de poliția secretă comunistă, mafia rusă, sataniști sau preoți.

Legenda urbană nu are o origine clară, dar ar putea avea la bază anumite cazuri izolate de dispariții. Ca într-un joc de-a telefonul fără fir, poveștile au căpătat din ce în ce mai multe detalii spectaculoase: trafic de organe, răpiri, transfuzii de sânge sau crime.

Aflați mai multe despre cum Volga neagră a devenit ambulanță în episodul din această săptămână al emisiunii Pastila de (DEZ)INFORMARE, un proiect realizat de Editiadedimineata.ro, cu ajutorul Mediastandard.ro.

Gândirea de tip conspiraționist a fost alimentată în anii ‘60-’70 de contextul vremii.

La Digi24, ”Pastila de (dez)informare” demontează tocmai aceste conspirații. Într-un format nou-lansat, care cu siguranță vă va atrage atenția.

Este un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

Vă invităm să urmăriți episodul din această săptămână:

Exit mobile version