Site icon Editia de Dimineata

Pastila de (DEZ)INFORMARE: Manipulările din spatele RoExit

Într-o lume în care dezinformare este la ordinea zilei, Editiadedimineata.ro, împreună cu Mediastandard.ro, lansează un proiect unic pe piața din România, menit să combată cele mai răspândite dezinformări, într-un format nou: Pastila de (DEZ)INFORMARE.

În episodul din această săptămână vorbim despre principalele teme prezentate de politicieni eurosceptici ca fiind motive pentru care România trebuie să iasă din Uniunea Europeană. Lucrurile merg mult mai departe, iar unele ipoteze dau de înțeles că cei mai mulți cetățeni chiar își doresc un RoExit.

Zeci de grupuri de Facebook propagă un discurs (ultra)naționalist și ajung să incite și să radicalizeze. Pericolul nu rămâne întotdeauna doar la nivel de rețea socială, ci coboară în stradă.

Oamenii din spatele conturilor naționaliste sunt principali promotori ai dezinformării, dar și primele victime ale propagandei, spun experții în dezinformare.

Firul narativ comun, indiferent de locul, tipul, tema sau tonul postării este acela al urgenței ieșirii României din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceste idei, mai circulă și anumite informații false legate de locul României în UE sau de legile europene.

Noi îți prezentăm procentajul real al celor care și-ar dori un RoExit, dar și cum acest proces de ieșire din UE nu e o simplă formalitate. Marea Britanie este singurul exemplu în acest sens, însă Brexitul ne-a oferit posibilitatea să vedem cum se realizează o plecare din blocul comunitar.

Exit mobile version