Site icon Editia de Dimineata

Pastila de (dez)informare: Vaccinurile provoacă autism?

Pandemia de COVID-19 a readus pe ”piață” teoriile conspirației de tot soiul, dar și o aprigă campanie antivaccinistă, care afectează însăși ideea de vaccin, nu doar împotriva vaccinului anti-COVID. Și uite așa ne-am întors la teoria potrivit căreia vaccinurile provoacă autism.

Timp de 3000 de ani, variola a devastat omenirea. Apariția vaccinului a condus, în 1980, la eradicarea completă a bolii. Însă teama că vaccinul cauzează autism ne-ar putea aduce mai aproape de izbucnirea unei epidemii.

Ideea a fost lansată în 1998, când Andrew Wakefield a publicat un articol în revista științifică The Lancet.

Documentul afirma că vaccinul ROR (ROR – Rujeolă, Oreion, Rubeolă) cauzează autismul. Deși a fost dezmințit rapid, a rămas principalul argument al mișcării antivaccin.

Apariția social media a mutat dezbaterea în mediul online, amplificând neîncrederea oamenilor în vaccinuri.

Digi24, în colaborare  cu mediastandard.ro și editiadedimineata.ro a lansat o nouă campanie numită „Pastila de informare”. V-a surprins, probabil, un format nou, tineresc, în care trei jurnaliști încearcă, într-un cadru cât mai relaxat și departe de rigorile studiourilor TV, să explice simplu ceea ce ar fi trebuit să fie o evidență, dar, iată, nu e. Practic, ei încearcă să combată cele mai răspândite informații false care ne inundă spațiul virtual, pe rețelele de socializare.

Acum demontăm odată pentru totdeauna o teorie a conspirației care leagă vaccinurile de autism.

În episodul din această săptămână, prezentăm știința și dovezile din spatele acestui mit dăunător și arătăm de ce vaccinarea este sigură și importantă pentru sănătatea publică.

Credințele antivacciniste întrețin un trend toxic: în timp ce se bazează pe neîncrederea în experții medicali și lacunele oamenilor în domeniul științific, ideile duc la erodarea sănătății publice.

Trimite mai departe oricui care încă mai crede în această dezinformare periculoasă! Pastila de (dez)informare poate fi urmărită, de joi până la luni, în calupuri informative la Digi24, pe youtube la PASTILA DE (DEZ)INFORMARE, dar și pe mediastandard.ro și editiadedimineata.ro.

Exit mobile version