Site icon Editia de Dimineata

Patrimoniul primește primul ajutor de la Ambulanța pentru Monumente. Prințul Charles, alături de tinerii care salvează clădiri importante din România

Charles Ambulanța pentru Monumente

Charles Ambulanța pentru Monumente

Multe dintre monumentele care fac parte din patrimoniul cultural al României sunt în primejdie. Starea avansată de degradare în care se află unele mărturii ale trecutului i-a convins pe un grup de tineri să le acorde acestora „primul ajutor”. Astfel, a luat naștere proiectul pilot al asociației Monumentum, Ambulanța pentru Monumente, menită să restaureze construcțiile istorice ignorate de autorități.

Până în prezent au fost salvate în jur de 23 de monumente, iar inițiatorii proiectului nu vor să se oprească aici. Edificii precum Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș au fost reconstruite parțial sau restaurate de echipele de voluntari ale proiectului Ambulanța pentru Monumente.

În plus, numărul edificiilor care sunt lăsate în paragină crește alarmant. La ultima verificare peste 600 de monumente istorice din România care se află sub custodia unor persoane private sau chiar în grija statului așteaptă intervenția echipei Ambulanței pentru Monumente.

Sursă Foto: ambulanta-pentru-monumente.ro – Google Maps

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro, Eugen Vaidacoordonator al Ambulanței pentru Monumente, ne-a vorbit pe larg despre nevoia urgentă de acțiune asupra edificiilor culturale, parte a patrimoniului național, despre activitatea neîncetată a voluntarilor, dar și despre legăturile proiectului cu Prințul Charles care le-a fost alături încă de la început.

Asociația care a demarat proiectul se numește Monumentum, iar proiectul în sine poartă numele de  <<Ambulanța pentru Monumente>>. Asociația a luat naștere în anul 2012, au fost șase persoane, care ne-am unit cumva printre care și un instruitor britanic. Am inițiat la început proiecte locale și regionale, urmând ca în urmă cu trei ani să creștem și la nivel național, să facem acest proiect și multe altele. Ideea s-a născut în mintea mai multor ONG-iști și pasionați de patrimoniu. Nu exista o filială, dar mulți dintre noi făceam deja aceste activități, însă, ne lispea denumirea. După ce a venit denumirea, proiectul a căpătat o oarecare vzibilitate și așa am și reușit să salvăm peste 20 de monumente, până în prezent”, a menționat acesta.

Sursă Foto: facebook.com

Voluntarii sunt motorul principal al proiectului. Fără ajutorul lor, lucrurile ar fi durat mult mai mult, iar Ambulanța pentru Monumente nu ar fi ajuns în atât de multe locuri. Aceștia învață pe parcurs ce au de făcut, pentru că timpul nu este prietenul nimănui în această situație. Orice zi, orice minut în plus pot aduce după sine colapsul. Eugen Vaida mărturisește faptul că oricine poate face acest lucru, fără a avea prea mare experiență în domeniu, lăsând totul pe seama meșterilor care se dovedesc a fi adevărați profesori pentru voluntari.

Voluntarii sunt supraveghiați atent de persoane cu experiență, meșteri și specialiști, mulți dintre specialiști sunt atestați pe monumente. Nu putem lucra pe toate elementele unui monument. De exemplu, pentru restaurarea picturilor ne este mai greu să lucrăm cu voluntarii și atunci apelăm la ajutorul unui pictor specialist. Însă, pentru cioplirea unui căprior, pentru a căra și materiale, pentru a da jos branița de pe acoperiș, pentru a-l izola, chiar și pentru a bate șindrilă, cu puțină bună-voință și cu puțină experiență, pot fi și persoane care nu fac asta în mod curent”, a mai menționat Eugen Vaida.

Sursă Foto: facebook.com

Apel național pentru protejarea patrimoniului cultural

În ceea ce privește implicarea statului în restaurarea monumentelor care fac parte din patrimoniul cultural, situația nu se arată deloc optimistă. Finanțările din partea bugetului de stat fie sunt prea mici, fie nu ajung la timp, iar multe dintre edificii nu pot fi restaurate.

„Ce s-ar putea face este ca statul să sprijine financiar organizațiile care își doresc să pună în siguranță patrimoniul, pentru că ele o fac într-un mod sustenabil, lucrând cu comunitățile, încercând să descopere patrimoniul imaterial, local, lucrând cu materiale locale. Prin programe naționale și fonduri europene este mai greu să reușim să mobilizăm comunitățile pentru că nu există personal de specialitate. Diferența ar fi că pun o siguranță prin Guvern, care s-ar face prin firme care astăzi sunt și mâine pleacă și nu reușesc să mobilizeze aceste comunități așa cum o fac ONG-urile. Având oameni mult mai pasionați și având și competență transversală reușesc să pună în siguranță monumentele într-un mod mult mai sustenabil”, a subliniat acesta.

Dincolo de eforturile întregii echipe, este necesară și implicarea societății civile în demersul inițiat de asociația Ambulanța pentru Monumente: „Comunicarea este de fapt, mediul în care trăiește patrimoniul. Avem nevoie ca mesajele noastre să ajungă la câți mai mulți donatori, dar și tineri de la oraș, care își doresc să salveze patrimoniul și își doresc să facă ceva cu adevărat important pentru România și să pună umărul la devzoltarea acestei țări”, a mai explicat Eugen Vaida.

Sursă Foto: facebook.com

Monumentele care „unesc oameni”

De la fortificații, biserici, halte CFR, până la porți, mori și fântâni, toate așteaptă ajutor din partea voluntarilor. Însă, bisericile sunt cele care, după spusle lui Eugen Vaida, „unesc oamenii”. Simplitatea și firescul din jurul acestor edificii îi atrag pe voluntari ca un magnet.

„Ne dorim să restaurăm toate monumentele istorice, doar că în ultima vreme intervenim mai mult pe biserici, pentru că acestea reușesc cumva să unească comunitatea în jurul lor și să-și asume acest monument. La alte monumente, de multe ori, nu găsim proprietarii și nu avem un sprijin, de aceea ne este mai greu să acționăm. Dar, restaurarea unei biserici micuțe este dorită de către comunități pentru a fi salvată și atunci creăm și niște modele care pot fi aplicate”, a mai spus acesta.

Sursă Foto: facebook.com

Prințul Charles de Wales, ambasador al protejării patrimoniului cultural al României

Unul dintre susținătorii principali ai proiectului este este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, care s-a arătat încântat de inițiativa tinerilor încă de la început. Puternic impresionat de România și implicit de patrimoniul ei cultural, Prințul Charles are întotdeauna un cuvânt sau o poveste frumoasă de spus despre munca voluntarilor. Astfel, Alteța Sa a dus mai departe în lume povestea celor de la Ambulanța pentru Monumente.

„Prințul Chales a fost cu noi chiar din prima clipă. Alteța Sa a fost primul și, să spunem așa, cel mai important susținător al nostru. De fapt, în momentul de față este implicat într-un fel major în această activitate și își dorește să sprijine și mai mult pe viitor, ca să reușim să implementăm acest program precum o rețea la nivel național. Ajutorul din partea Alteței Sale nu este nu numai unul financiar, ci face foarte mult lobby prin atenția pe care o acordă acestui proiect. Prin vizitele pe care le face, prin discuțiile pe care le avem și în Anglia și aici și chiar își dorește să salveze într-un mod mai consistent patrimoniul, decât s-a făcut până acum”, a mai povestit Eugen Vaida. 

Sursă Foto: facebook.com

Printre cele mai importante edificii salvate de cei de la Ambulanța pentru Monumente se numără și biserica din Strei. O biserică monument istoric, care datează din secolul al XIV-lea urma să se destrame în întregime dacă nu ar fi ajuns la timp echipele de voluntari.

Cel mai important obiectiv a fost, poate, ca valoare, biserica din Strei, însă ca dificultate pot să vă spun că în momentul de față, lucrăm la cele mai complicate monumente, din punctul de vedere al punerii în siguranță, la Cuștelnic, lână Târnăveni, unde o bisericuță din lemn are probleme atât la partea strcuturală, la acoperiș, la pereți, cât și la pictură. Este degradată, sunt putrede foarte multe elemente, trebuiesc schimbate și grinzile, trebuie schimbată și pictura, este foarte complicată intervenția, dar acum am găsit deja soluțiile să o scoatem la capăt. În geneal lucrăm cu 10 până la 15 voluntari și trei patru meșteri. Este nevoie și de meșteri, pentru că nu toate lucrările pot fi făcute cu voluntarii. Lucrăm în general din aprilie până în octombrie, suntem condiționați de vreme, dar am avut și intervenții iarna, unde se poate lucra în interior”, a explicat Eugen Vaida.

Sursă Foto: facebook.com

 

Ambulanța pentru Monumente, premiul I la secțiunea cultură în cadrul Galei Societății Civile

Determinarea și eforturile echipei din spatele acestui proiect nu au rămas nerecompensate. Astfel, Asociația pentru Monumente s-a numărat anul acesta printre câștigătorii Galei Societății Civile. Nominalizați pentru marele premiu și câștigători ai premiului I la secția „Cultură”, aceștia au primit recunoașterea întregii societăți pentru cele peste 20 de monumente salvate din paragină.

Sursă Foto: facebook.com

 

Exit mobile version