Site icon Editia de Dimineata

Patru oi au fost înscrise la școală cu acte-n regulă. Scopul este unul nobil

Nume, data nașterii, adresă, părinți. Cele patru oi au fiecare dosarul ei complet, înscris la Educația Națională. Se numesc John Deere, Valeriane Deschamps, Phil Tondu și Marguerite Duprés.

Cele patru oi au fost înscrise la o școală din departamentul Moselle, regiunea administrativă Lorena, situată în nord-vestul Franței, relatează RTL.

Deși pare o altă dovadă de rătăcire a lumii în care trăim, acțiunea este o încercare disperată de a salva o clasă amenințată cu închiderea.

Potrivit RTL, una dintre cele cinci clase ale grupului educațional intercomunal (RPI) Nitting-Voyer-Hermelange, de lângă Sarrebourg, este pe cale să se închidă la începutul următorului an școlar (2024-2025) din cauza lipsei de elevi.

La începutul lunii ianuarie, o scrisoare care a ajuns la primăria Voyer din partea inspecției academice (echivalentul inspectoratului nostru școlar – n.r.) a pus în alertă atât autoritățile locale cât și pe părinți.

„Am căzut de pe catedră. În prezent avem 94 de elevi, ne lipsesc 4 pentru a ajunge la pragul de 98 de înscriși care ar face posibilă salvarea uneia dintre cele cinci clase ale școlii”, a explicat primarul comunei Voyerm Bertrand Janson, pentru RTL. Edilul a descris această situație ca fiind una „omniprezentă”, precizând că această clasă a cincea a fost deschisă în 2021 cu doar 90 de elevi.

Pentru a remedia această situație, părinții elevilor și aleșii locali în cauză au decis să  înscrie la școală patru oi de la un fermier local.

„Ei (inspecția academică – n.r.) îi tratează pe copiii noștri ca pe niște oi. Am ajuns să împingem absurdul până la extrme, înregistrând patru oi pentru a avea efectivul complet (de elevi) la începutul anului școlar”, argumentează Élodie, mamă a doi copii înscriși la școala din Voyer și vicepreședinte al asociației de părinți din localitate.

Celor patru oi li s-a atribuit ficăreia câte o identitate, iar dosarele lor, completate corespunzător, cu părinți, adresă și o data de naștere, au fost depuse de către primar la Educația Națională.

Animalele, aparținând unui fermier local, trebuiau chiar să își întâlnească viitorii colegi prieteni pe 6 mai, la locul de joacă din incinta școlii. Totuși, această întâlnire a fost întreruptă printr-o dispoziție venită de la inspecția academică.

„Dascălilor li s-a ordonat să țină copiii închiși atâta timp cât sunt oile acolo. Prin urmare, s-au întors cu înțelepciune la stâna lor”, s-a plâns Loïc Firtion, președintele asociației părinților RPI, reporterilor de la Le Républicain Lorrain.

Prin acțiunea simbolică de a înscrie oile la școală, părinții și aleșii locali speră să atragă atenția asupra provocărilor cu care se confruntă micile școli rurale în fața criteriilor stricte ale Educației Naționale și să evidențieze importanța flexibilității și adaptabilității în politicile educaționale.

Cele patru oi s-au întors, pentru moment, la stâna lor, însă mobilizarea părinților nu slăbește, aceștia continuând să caute soluții pentru a evita închiderea clasei.

 

Exit mobile version