Site icon Editia de Dimineata

Pe asta n-am văzut-o venind! Satisfacția sexuală merge mână în mână cu religia

Religiozitatea îmbunătățește sau împiedică viața sexuală a unei persoane? Potrivit rezultatelor publicate în Journal of Sex Research, răspunsul este nuanțat.

Într-un sondaj britanic de amploare, persoanele cu convingeri religioase mai puternice au raportat că au avut în medie mai puține relații sexuale, dar o satisfacție sexuală generală mai mare.

Religia este în declin în țările occidentale și, în același timp, tinerii amână căsătoria. Deoarece căsătoria și relațiile sexuale sunt legate într-un mod greu de înțeles, laicizarea relațiilor ar putea avea un impact asupra comportamentului sexual, scrie PsyPost.

În mod surprinzător, există o lipsă de cercetări privind relațiile dintre religiozitate, frecvența sexuală și satisfacția sexuală. În plus, constatările existente sunt inconsecvente.

Studiu

Autorii studiului, Nitzan Peri-Rotem și Vegard Skirbekk, explică faptul că religiozitatea a fost asociată atât cu o satisfacție sexuală mai mare, cât și, curios,  cu una mai mică. Această inconsecvență se poate datora parțial idealurilor religioase contrastante care înconjoară sexul marital și cel non-marital.

Sexul în afara căsătoriei este descurajat în cadrul celor mai multor religii, ceea ce poate promova sentimente de vinovăție în rândul cuplurilor necăsătorite carora le împiedică satisfacția sexuală. Dar sexul în cadrul căsătoriei este considerat sacru, ceea ce poate promova sentimente pozitive care sporesc satisfacția maritală și satisfacția sexuală în rândul cuplurilor căsătorite.

„În calitate de demograf social, mă interesează modul în care societatea și cultura modelează modelele de fertilitate, iar comportamentul sexual este extrem de relevant în acest sens”, a explicat Peri-Rotem, profesor de sociologie la Universitatea din Exeter.

„Rolul religiei este deosebit de intrigant”

„Rolul religiei este deosebit de intrigant în acest context: pe de o parte, multe tradiții religioase descurajează sexul în afara căsătoriei și chiar îl consideră ca fiind păcătos. Pe de altă parte, atunci când sexul are loc în cadrul căsătoriei, acesta este considerat sacru și este încurajat de aceleași grupuri religioase. Prin urmare, am dorit să explorăm relația dintre religiozitate și satisfacția sexuală în diferite tipuri de uniuni.”

Peri-Rotem și Skirbekk și-au propus să exploreze legătura dintre religiozitate și satisfacția sexuală în contexte de relații mai nuanțate – de exemplu, cupluri care trăiesc împreună necăsătorite sau care trăiesc separat, dar într-o relație serioasă. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au obținut date din National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3), un sondaj reprezentativ la nivel național al rezidenților britanici care s-a desfășurat între 2010 și 2012.

Eșantionul analitic final a implicat 15.162 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Toți participanții au răspuns la chestionare care au evaluat diverse variabile demografice și i-au întrebat despre experiențele sexuale, atitudinile și satisfacția sexuală. În plus, participanții au completat o măsură subiectivă a religiozității, care a întrebat: „Cât de importante sunt religia și credințele religioase pentru dumneavoastră, acum?”.

Rezultate

Rezultatele au arătat că religia nu era importantă pentru majoritatea subiecților, doar 11% dintre bărbați și 16% dintre femei indicând că religia era „foarte importantă” pentru ei și 22% dintre bărbați și 27% dintre femei indicând „destul de importantă”.

De asemenea, rezultatele au arătat că persoanele care au spus că religia era foarte importantă pentru ele au raportat o frecvență sexuală semnificativ mai mică decât cele care au spus că religia nu era deloc importantă pentru ele. Cu toate acestea, această asociere a fost semnificativă doar în rândul persoanelor singure sau al persoanelor care trăiesc separat, dar care au relații angajate. Nu a fost valabilă pentru cei care trăiesc împreună, fie că sunt căsătoriți sau nu. Acest model de rezultate se potrivește cu ipoteza că persoanele religioase tind să aibă mai puține relații sexuale în afara căsătoriei.

Este interesant faptul că persoanele care au declarat că religia era fie destul de importantă, fie foarte importantă pentru ele au raportat o satisfacție sexuală mai mare decât cele care au spus că religia nu era deloc importantă pentru ele. Mai mult, femeile căsătorite cu convingeri religioase mai puternice au avut o satisfacție sexuală mai mare decât femeile căsătorite cu convingeri religioase mai slabe. Cu toate acestea, nu a existat nicio legătură semnificativă între religiozitate și satisfacția sexuală pentru bărbații căsătoriți.

Concluzii

Autorii spun că descoperirile lor sugerează că persoanele religioase ar putea avea o viață sexuală mai satisfăcătoare datorită unei investiții mai puternice în relațiile pe termen lung. Limitarea sexului la relații angajate și iubitoare poate fi favorabilă unei vieți sexuale mai satisfăcătoare, ceea ce ar putea fi motivul pentru care persoanele religioase raportează un sex mai satisfăcător în cadrul căsătoriilor lor.

„Una dintre principalele concluzii ale acestui studiu este că nu există o relație simplă între frecvența sexului și satisfacția sexuală”, a declarat Peri-Rotem pentru PsyPost.

„Mai degrabă, contextul social în care are loc activitatea sexuală este, de asemenea, important. De exemplu, întrucât persoanele mai religioase au așteptări mai mici în ceea ce privește activitatea sexuală în afara unei uniuni formale, acest lucru poate ajuta la explicarea motivului pentru care acestea raportează o satisfacție mai mare față de viața sexuală, în timp ce fac sex mai puțin frecvent decât colegii lor nereligioși.”

Bărbații singuri care erau mai religioși au raportat vieți sexuale mai satisfăcătoare, deși această legătură a scăzut sub nivelul de semnificație atunci când s-a controlat acceptarea sexului ocazional și a sexului fără dragoste. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, o mai mare acceptare a sexului ocazional sau a sexului fără dragoste a fost legată de o satisfacție sexuală mai scăzută. Numai pentru femei, faptul de a avea prea mulți (mai mult de zece) sau prea puțini (zero) parteneri sexuali de-a lungul vieții a fost legat de o satisfacție sexuală mai scăzută.

Intră în scenă și educația (ca și când nu era totul destul de complicat)

„Una dintre concluziile surprinzătoare ale acestui studiu este relația negativă dintre nivelul de educație și satisfacția sexuală”, a adăugat Peri-Rotem. „Am constatat că bărbații și femeile cu studii superioare au raportat că au avut relații sexuale mai puțin frecvente și, de asemenea, au avut niveluri mai scăzute de satisfacție sexuală în comparație cu colegii lor mai puțin educați. Acest lucru se poate datora volumului mai mare de muncă sau investițiilor mai mari în carieră în rândul primilor, care pot veni în detrimentul vieții romantice. Cu toate acestea, pot exista și alte explicații în acest sens.”

„Știm încă surprinzător de puține lucruri despre predictorii bunăstării sexuale și ai satisfacției sexuale”, a spus Peri-Rotem. „Este un domeniu de cercetare complex, deoarece este modelat de o combinație de factori fizici, psihologici și socio-culturali. Prin urmare, utilizarea unei abordări interdisciplinare este crucială pentru a înțelege ce contribuie la a avea o viață sexuală mai bună.”

 

Foto Unsplash

Exit mobile version